Volodimir Zelenszkij szerint csak romok maradtak mára Mariupolból. Az ukrán elnök videóüzenetben beszélt erről az olasz parlamentnek. A stratégiai fontosságú kikötővárosban a lakosság étel, gyógyszer és közművek nélkül maradt az elhúzódó ostrom következtében – írja a BBC. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint legalább 100 ezren szeretnék elhagyni a várost, Ukrajna ezért humanitárius folyosó megnyitását kéri Moszkvától. Az oroszok feltétele azonban az, hogy csak akkor engedik a polgári lakosságot elmenekülni, ha cserébe az ukránok feladják a várost. Ez azonban az ukrán fél részére elfogadhatatlan.

Fotó: Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP

Mariupol ostroma során az ukránok szerint Oroszország szándékosan támad polgári célpontokat, ezt az oroszok tagadják, ám a városról készült felvételek az ukrán álláspontot látszanak igazolni.

Biden: Oroszország vegyi és biológiai fegyverek bevetését fontolgatja

Az ukrán hadsereg kedden figyelmeztette a közvéleményt a kritikus infrastruktúrák válogatás nélküli orosz megtámadására, miközben Joe Biden amerikai elnök eddigi egyik legerősebb figyelmeztetését adta ki, miszerint Oroszország vegyi fegyverek bevetését fontolgatja.

Ukrajna attól tart, hamarosan Belarusz is megtámadja

Az ukrán titkosszolgálatok részéről Viktor Jagun dandártábornok arról beszélt, hogy 3 hullámban 15 ezer fehérorosz katona szállhat be Oroszország mellett az Ukrajnával vívott háborúba. A titkosszolga azt is tudni véli, hogy a katonák az északnyugati Volin régió felől támadnának, mely Belarusz mellett Lengyelországgal határos.

Jagun szerint a fehérorosz hadsereg logisztikával és készletekkel már a háború kezdete óta segíti az orosz inváziót, sőt az ország haderejét már nem Aljakszandr Lukasenka, hanem az oroszok irányítják – írja az Al-Dzsazíra.

Már képesek visszafoglalni területeket az ukránok

Az amerikai hadügyminisztérium értékelése szerint az orosz haderő továbbra sem képes úrrá lenni logisztikai problémáin, ezért több katona is fagysérüléseket szerzett. Az ukrán hadsereg Herszon közelében már képes visszafoglalni olyan területeket is, melyeket az orosz csapatok korábban elfoglaltak.

Legfeljebb háromnapi lőszer- és élelmiszerkészlete lehet az orosz hadseregnek

Az orosz csapatoknak legfeljebb három napig elegendő lőszerük és élelmiszerük van. A Szumi városának ostromakor körülbelül 300 orosz vonult vissza, míg az ukrán hadsereg továbbra is ellentámadásokat indít.

Kiszivárgott az oroszok által nyilvántartott veszteségek száma is. A Komszomolszkaja Pravda oldalán megjelent cikk legalábbis 9861 halottról és 16 153 sebesültről számolt be, mielőtt eltávolították volna az írást az oldalról. Mint ismert, Oroszország 190 ezer fős hadsereget vonultatott fel Ukrajna határán a támadás előtt.

A lap később arra hivatkozott, hogy az oldalát feltörték, ám a közölt számok egybevágnak a független megfigyelők által közzétett becslésekkel.

Lagarde szerint kriptókkal kerülnék el a szankciókat az oroszok

Christine Lagarde kedden arról beszélt, hogy azt tapasztalják, egyre több rubelt váltanak különböző kriptovalutákra a háború kezdete óta. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke erről a Nemzetközi Fizetések Bankja egy virtuális konferenciáján beszélt, és elmondta azt is, hogy szerinte a szankciók ilyen típusú kijátszása valós veszélyt jelent.

Az EKB korábban minden rubel és kripto közötti tranzakció betiltását javasolta, ám ezt az végül elvetette. Így több nagy kriptotőzsde, például a Binance továbbra is engedélyezi ezeket a váltásokat. Ugyanakkor az unió szerint ezek az eszközök értékpapírnak számítanak, melyekre kiterjed a szankciók hatálya – jelenti a Financial Times.

Ismét kompromisszumkésznek mutatkozik Zelenszkij, de szeretne Putyin szemébe nézni

Kész kompromisszumot kötni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Volodimir Zelenszkij. Az ukrán államfő egy Sky Newson megjelent videóban beszélt arról, hogy hajlandó lemondani a NATO-csatlakozásról és vállalni Ukrajna semlegességét cserébe a tűzszünetért, az orosz csapatok kivonulásáért, valamint Ukrajna biztonságának garantálásáért.