Kész kompromisszumot kötni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Volodimir Zelenszkij. Az ukrán államfő egy Sky Newson megjelent videóban beszélt arról, hogy hajlandó lemondani a NATO-csatlakozásról és vállalni Ukrajna semlegességét, cserében a tűzszünetért, az orosz csapatok kivonulásáért, valamint Ukrajna biztonságának garantálásáért.

Fotó: AFP

Ez egy kompromisszum mindenkinek: a Nyugatnak, amely nem tud a NATO-csatlakozási kérelmünkkel mit kezdeni, Ukrajnának, amely biztonsági garanciákat akar, és Oroszországnak, amely nem akarja a további bővítését

– mondta az ukrán elnök.

A Kreml a tűzszünetért cserébe korábban a semlegesség mellett azt is kérte, hogy Ukrajna ismerje el a Krím Oroszországhoz tartozását, valamint a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságok” függetlenségét. Az ukrán vezetést korábban az utolsó kettő elfogadásától mereven elzárkózott.

Zelenszkij: Ukrajna nemet mond az orosz ultimátumra

Az ukrán államfő szerint az ukrán városok sosem fogadják el az orosz megszállást.

Zelenszkij ezúttal megpendítette, hogy Kijev készen áll megvitatni a Krím és a kelet-donbaszi régió státuszát egy tűzszünet után, valamint tárgyalna a biztonsági garanciák biztosítása felé tett lépésekről is.

Kiszivárgott továbbá egy összesítés is a békeszerződés állítólagos pontjairól – ebben már szerepelt a Krím és az elcsatolt területek kérdése, de csak mint erősen vitás pont. A Kreml csak részben ismerte el valósnak a dokumentumot.

Zelenszkij a videóban megismételte, hogy továbbra is közvetlen tárgyalásokat folytatni szeretne folytatni Putyinnal, szerint ugyanis csak így derülhet ki, hogy az „orosz fél tényleg békét akar-e”.

Csak színjáték lenne az egész béketárgyalás?

A brit külügyminiszter szerint Moszkva csak kamuból ment bele a tárgyalásokba, így van idejük átcsoportosítani.