Emberek millióit érintik az újabb koronavírus-járványhullám megfékezésére bevezetett korlátozások. Kína közegészségügyi kormányzása megpróbáltató hetek elé néz, mivel a 2020-as vuhani járvány óta történt legnagyobb koronavírus okozta megbetegedési hullám próbára fogja tenni az ország képességét a fertőzések megfékezésére, és a gazdaságot is megterheli. A Reuters tudósításából az is kiderül, hogy egyes szakértők szerint Kína Covid–19-helyzetkezelése már nem fenntartható. Sanghaj és Sencsen szigorú korlátozásokat fogadott el, jóváhagyták a saját maguk által beadható antigéntesztkészletek használatát.

Több mint 14 ezer új Covid–19 esetet jelentettek Kínából az omikron-variáns gyors terjedése közepette az elmúlt tíz hétben. Ez az esetszám több, mint amennyi tavaly összesen volt az országban.

Kínában szigorú Covid–19-szabályok szerint igyekeznek tesztelni a helyi lakosságot és karanténba zárni a fertőzötteket. A járvány jelenlegi kitörésének legsúlyosabban érintett régiójában, az északkeleti Csilin tartomány városaiban versenyt futnak az ideiglenes kórházak előkészítésével. Egy helyi tisztviselő arról számolt be a Reutersnek, hogy a tartomány járványmegelőzési készletei két-három napon belül kifogynak.

A következő két hét kulcsfontosságú annak eldöntésében, hogy a meglévő intézkedések valóban hatékonyak lehetnek-e a fertőzés növekedésének megfékezésében, vagy akár a teljesen nulla eset elérésében egy-egy városban, ahogyan azt tavaly láttuk

– mondta Chen Zhengmin, az Oxfordi Egyetem járványtani professzora. Kína közegészségügyi és politikai okokból is kiáll a „dinamikus nulla Covid” politika mellett, amely szigorúan azonosítja a fertőzéseket és megakadályozza azok megjelenését, de nem ragaszkodik a nulla fertőzéshez. Kína jelenlegi vírusellenes intézkedései még mindig hatékonyak az omikron ellen Mi Feng, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője szerint.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy Kína Covid–19-megközelítése már nem fenntartható. Hirosi Nisiura, a Kiotói Egyetem professzora, aki egy vuhani tanulmányt vezetett, sem optimista a helyzettel kapcsolatban. Még akkor sem, ha a szigorú zárlatok lassítják a terjedést az országban. Az is kockázatot jelent a kínai szakértők szerint – bár Kínában közel 90 százalékos az oltási arány –, hogy az idősek közül nem kaptak elég védőoltást. Márpedig Kínában az idősek érzékenyek az omikron-változatokra, így „jelentős számú megbetegedés és haláleset várható” Hirosi Nisiura szerint.

Ugyanakkor még az sem világos, hogy a kínai vakcinák mennyire csökkentik az omikron-változat által okozott betegség kialakulásának kockázatát.

Egy személyi védőfelszerelést (PPE) viselő munkás takarítja a szemetet a kabinokból egy ideiglenes elkülönítőlétesítményben, ahol Covid–19-es betegeket tartanak fogva a hongkongi San Tin negyedben, a dél-kínai Sencsen városának égboltja előtt 2022. március 16-án
Fotó: DALE DE LA REY

Sanghaj és Sencsen szigorú korlátozásokat fogadott el. Az egyikben bezárták az összes általános, közép- és felsőoktatási iskolát, a másikban pedig felfüggesztették a nem létfontosságú üzleteket. Olyan kemény zárlatra viszont, mint amilyen Vuhanban volt 2020-ban, nem került sor. A mintegy 17,6 millió embernek otthont Sencsen hétfőn közölte, hogy egy háztartásból csak egy tag mehet ki két-három naponta, hogy a legszükségesebb dolgokat beszerezze. Sanghajban pedig a március 21. és május 1. között tervezett 106 nemzetközi bejövő járatot más kínai városokba irányítják át.

Bár Kína járványpolitikája nem omlott össze teljesen, a napi ezer feletti esetek számának növekedése figyelmeztető jel Csin Tung-jen (Jin Dong-yan), a Hongkongi Egyetem professzora szerint.

Az enyhe Covid–19-es eseteket többé nem küldik kórházba Kínában, mivel az egészségügyi hatóságok igyekeznek felszabadítani erőforrásokat a növekvő omikron-járványra reagálva. Ezen túl az új iránymutatásokban a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság azt mondta, hogy az enyhe eseteket továbbra is el kell különíteni a kijelölt létesítményekben, ahol megfigyelik és szükség esetén kórházba küldik őket. Korábban viszont megfigyelésre mindenkit kórházba szállítottak, akinek a tesztje pozitív volt – tudósított a South China Morning Post. Múlt héten pedig jóváhagyták a polimeráz láncreakciós tesztek kiegészítéseként a saját maguk által beadható antigéntesztkészletek használatát a kínai hatóságok.
A legrosszabb forgatókönyv számukra az, hogy az omikron túlterheli a kínai egészségügyi rendszert, és az egész országot elárasztják a Covid-esetek

– mondta Huang Yanzhong, a Council on Foreign Relations globális egészségügyért felelős vezető munkatársa.

Mindazonáltal a kínai vezetés nem szívesen változtatna a Covid elleni küzdelem irányvonalán egy olyan érzékeny évben, amikor Hszi Csin-ping elnök harmadik mandátumára készül. A legutóbbi hullám 0,5-0,8 százalékpontot farag az első negyedévi GDP-növekedésből a Citi elemzőinek becslése szerint. Sok vállalat, köztük a BYD autógyártó és a KFC-t üzemeltető Yum China számolt be arról, hogy működésük máris érintett, és az esetek számának növekedésével további fennakadások várhatók.

A szárazföldi Kínában a hivatalos halálozási adatok 2020 óta nagyrészt stagnálnak, 2021-ben mindössze két halálos áldozatot jelentettek, az idén egyet sem.