Legalább 351 civil meghalt Ukrajnában az orosz csapatok február 24-i megszállása óta, és további 707-en megsebesültek, bár a valós számok valószínűleg jelentősen magasabbak – közölte egy ENSZ megfigyelő misszió. szombaton.

az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) megfigyelői szerint 

a legtöbb polgári személy halálát a széles hatásterületű robbanófegyverek okozták, beleértve a nehéztüzérségi és többkilövő rakétarendszerek lövedékeit, valamint a rakéta- és légicsapásokat. 

A misszió tájékoztatása szerint Vonovakta városában állítólag több száz civil halhatott meg – ahol az orosz erők bekerítésével biztonságos evakuációs folyosót próbáltak nyitni –, azonban ezt még nem erősítették meg. 

Fotó: AFP / Daniel LEAL

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerint hamarosan meghaladhatja a 1,5 milliót az ukrajnai háború elől menekülők száma. 

Ez a leggyorsabban terjedő menekültválság, amelyet Európában a második világháború vége óta láttunk

 – mondta az UNHCR vezetője a Reuters hírügynökségnek. 

A Lengyelország közlése szerint az eddigi menekültek több mint felét Lengyelország fogadta be. Ez a szám olyan országokban is magas, mint Magyarország és Románia. Az UNHCR szerint a háború első nyolc napjában a Romániába utazó 200 emberből emberből 140 távozott tovább, hogy más országokba utazzon, és körülbelül 60 ezren maradtak Romániában. Ezért az Ukrajnával határos országok jelentik az első állomást sok háború elől menekülő ember számára, akik távolabbi európai országokba utaznak.