BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Épp hogy kinyitottak, már be is zártak a kabuli lányokat oktató iskolák

A diáklányokat felszólították, menjenek haza.

Szerdán, alig néhány órával a kapunyitást követően a kabuli kormány ismét elrendelte a lányokat oktató középiskolák bezárását, a tanulókat hazaküldték. 

A 7-12. lányosztályok bezárásáról szóló hírt Inamullah Szamangáni kormányszóvivő is megerősítette az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közleményében, ám részleteket nem árult el.

A diáklányokat felszólították, menjenek haza.

Fotó: Shutterstock

A tanításnak szerdán kellett volna újra kezdődnie a lányokat oktató középiskolákban, melyeket a tálibok augusztusi hatalomra kerülésük után zárattak be. 

Jóllehet a hatalomátvétel nyomán szinte minden iskola bezárt, a fiúk középiskolai oktatása nem sokkal később újrakezdődött, az új kormányzat pedig ígéretet tett lányosztályok indítására is.

Az első, 1996-tól 2001-ig tartó tálib kormányzat idején a lányokat elzárták az oktatás elől, ám a radikálisok bukása után szinte azonnal megugrott az iskolába járó lányok száma: az ENSZ Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) adatai szerint 2018-ban tíz diákból négy lány volt.

A tálibok elől már megmenekültek, most Ukrajnában rettegnek a háborútól a nővérek

A jobb élet reményében költözött Ukrajnába és kért menedékjogot egy afgán testvérpár. Most a semmi közepén vagyunk, és egyik traumából a másikba csöppentünk – mondták el gondolataikat a lányok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.