A koronavírus kirobbanásakor már az első kutatások is az idősek és a krónikus betegek fokozott védelmére figyelmeztettek. Eleinte sokan reménykedtek abban, hogy a gyermekeket elkerülheti a vírus, amely végül egyik korosztályt és az egészségeseket sem kímélte. Világszerte már több mint hatmillió ember kapta el a vírust. Csecsemők, ovisok és kisiskolások is tömegesen estek át a fertőzésen, ugyanakkor lényegesebben enyhébb tünetekkel vészelték át a betegséget, mint a felnőttek.

A tudósok számára ez a Covid egyik legnagyobb titka.

A CNBC összefoglalta, hogy mit lehet eddig tudni a gyermekek koronavírusra adott reakciójáról.

A gyors immunválasz mindenképp előny.

Minél fiatalabb valaki, annál gördülékenyebben küzdi le a fertőzéseket és hamarabb regenerálódik. A gyerekeknél még nagyon jól működik a velünk született immunitás, amely segít meggátolni a vírusok terjedését, sőt képes kiirtani is azokat. Az úgynevezett interferonok aktiválják az immunrendszert és a környező sejtek védekező mechanizmusait. A kutatások azt is kimutatták, hogy a gyermekek légútja és orrnyálkahártya szövete ellenállóbb a koronavírussal szemben a felnőttekéhez képest.

Fotó: Shutterstock

A gyermekek szervezete edzettebb, mivel különösen a tanévben számos más vírusnak is ki vannak téve.

Előfordulhat, hogy pont az előző megfázás vagy egy másik vírusfertőzésből való felépülés járult hozzá ahhoz, hogy a Covid tünetmentesen vagy enyhe panaszokkal zajlott le.

Bár egy 2021 végén publikált tanulmány szerint a 18 év alatti fiatalokra és gyermekekre jelentett kockázat elenyészően alacsony, a járványügyi védekezést továbbra is komolyan kell venni, főleg ha a gyermek küzd valamilyen betegséggel. Az Amerikai Egyesült Államokban 2020 és 2022 között a 0-17 évesek körében 921-en hunytak el a Covid következtében. Az Egyesült Királyságban tavaly 469 982 gyermeknél mutatták ki a koronavírust, a túlélési arány 99,995 százalékos volt.