Legkevesebb háromszáz ember vesztette életét a március 16-án felrobbantott mariupoli színházban, ahol az első jelentések szerint több mint ezren kerestek menedéket a támadó orosz csapatok elől. Bár az épület elé és mögé is óriási betűkkel kiírták, hogy „gyerekek”, a színházat így is bombatalálat érte, gyakorlatilag az egész épület megsemmisült

A helyi hatóságok közleményében, amelyet a Guardian című brit lap ismertetett, azt írták: mindössze 150 embert sikerült élve kimenteni a romok közül és legkevesebb 300 halálos áldozata van a tragédiának.

Pontos számokat azonban még mindig nem sikerült megállapítani, mert a környék állandó tüzérségi támadás alatt áll, a városban pedig minden közszolgáltatás, így a mentőalakulatok sem működnek már hivatalosan, önkéntesek kutattak túlélők után. Arra, hogy kilenc nappal a támadás után még bárki életben lehet a színház alagsorában, minimális az esély. 

Fotó: AFP

A Kreml egyébként hivatalosan tagadta, hogy orosz gépek bombázták volna le az épületet.

Mariupol kikötővárosa immár hetek óta teljesen el van vágva Ukrajna többi részétől, a helyiek beszámolója szerint az élelmiszer régen elfogyott, egyre többen halnak éhen a városban, ahol még mindig több tízezer civil rekedt fogságban.