Ukrajna arra kérte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, hogy ne nyisson irodát az oroszországi Don menti Rosztov mellett, mondván, hogy az legitimálja Moszkva humanitárius folyosóit, valamint az ukránok elhurcolását és erőszakos deportálását.

Az ICRC vezetője csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy megállapodásra van szükség az orosz és az ukrán hadsereg között ahhoz, hogy a civileket megfelelően evakuálhassák a háború sújtotta Ukrajnából. Az orosz sajtó arról számolt be, hogy Peter Maurer, a Vöröskereszt vezetője arra kérte Oroszországot, hogy segítse elő a Vöröskereszt iroda megnyitását a Don-i Rosztovban. Mihajlo Raduckij, az ukrán parlament közegészségügyi bizottságának elnöke viszont a Vöröskereszthez fordult kérve, hogy változtassák meg terveit.

A háború elől menekülők kapnak útbaigazítást a magyar határon Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ICRC azt mondta a Reutersnek, hogy nincs „első kézből” információja az Ukrajnából Oroszországba irányuló kényszerkitelepítésekről szóló jelentésekről, és nem segítette elő az ilyen műveleteket. A segélyszervezet szerint az iroda lehetséges megnyitása a Don menti Rosztovban annak az erőfeszítésnek a részét képezi, amely a térségben végzett műveleteinek bővítésére irányul, hogy ott tudja humanitárius feladatait ellátni, ahol azok felmerülnek.

A mi prioritásunk, hogy elérjük a fegyveres konfliktusok áldozatait, bárhol is legyenek és, hogy segítsünk nekik 

- közölte az ICRC.

Az Ukrajna keleti határán elhelyezkedő Don menti Rosztov a érgió legnagyobb orosz városa Rosztov közigazgatási fővárosa, amelyet Oroszország a háborús övezetből kiszállított emberek ideiglenes szállástáboraihoz használ. Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország több ezer embert deportált illegálisan a háború kezdete óta, köztük körülbelül 15 ezer civilt az ostromlott Mariupol városából.