Romániában kiírták a közbeszerzést a kolozsvári metró tervezésére, megépítésére – közölte az Economica.net gazdasági portál.

A Közbeszerzések Elektronikus Rendszerében (SEAP) szerdán este megjelent kiírás szerint

a beruházás tervezett értéke áfa nélkül 6,66 milliárd lej (503 milliárd forint), a metróvonalat nyolc év alatt kell megépíteni.

A kiírás a metróvonal tervezésére és megépítésére, a villanyhálózatra történő rákapcsolására és a forgalom automatizálására vonatkozik. A közbeszerzést Kolozsvár és a várossal összeépült Szászfenes polgármesteri hivatala közösen hirdette meg. A pályázatokat 2022 május 9-ig lehet benyújtani, elbírálásukra november 30-ig kerül sor. 

A kolozsvári önkormányzati testület által tavaly november végén elfogadott megvalósíthatósági tanulmány szerint

a metróvonal 21 kilométer hosszú lesz, és a főteret is érintve kelet–nyugat irányban szeli át a várost és az agglomerációt.

Kolozsváron 14,7, a várostól nyugatra fekvő, mintegy negyvenezer lakost számláló Szászfenes területén 6,3 kilométeren halad.

A metróvonalon 19 megálló épül. Ezek között másfél percenként járnak majd a háromvagonos szerelvények, amelyek óránként maximálisan 21 600 személyt képesek elszállítani.

A megvalósíthatósági tanulmányban szereplő adatok szerint a projektet a nagy infrastrukturális beruházások program, a szállítási operatív program és az országos helyreállítási terv révén EU-s forrásokból, a szállításügyi tárcától származó kormányzati forrásokból, illetve Szászfenes és Kolozsvár önkormányzatának a saját forrásaiból finanszírozzák.