Emmanuel Macron francia elnök a hadseregnek szóló hétfő esti üzenetében azt írta: számít a testület fokozott óvatosságára és kellő visszafogottságára, ha esetleg belekeveredne az orosz-ukrán konfliktusba. 

Tudom, hogy számíthatok arra: feladataik végrehajtása során fokozott óvatosságot és az esetleges beavatkozásokkor kellő visszafogottságot tanúsítanak

– írta a levélben, amelynek részleteit az elnöki hivatal tette közzé. 

Fotó: Alvaro BARRIENTOS / POOL / AFP

Emmanuel Macron az Ukrajna ellen csütörtökön elindított orosz inváziót 

a Szovjetunió vége óta az orosz rezsim legsúlyosabb és leggátlástalanabb hatalmi megnyilvánulásának nevezte, emlékeztetve arra, hogy a francia erőknek rendszeresen voltak súrlódásai az orosz reguláris és irreguláris erőkkel az Atlanti-óceánon, a Közel-Keleten, a Földközi-tengeren és Afrikában.

 Arra is emlékeztetett, hogy az orosz államfő a minap különleges készültséget rendelt el az orosz elrettentő erőknél. 

„Az orosz rezsim az erőt vállaltan a véleménynyilvánítás módjaként használja a nemzetközi kapcsolataiban, akkor is ha senki nem fenyegette vagy támadta meg. 

Most ismét a katonai agresszióhoz nyúlt Ukrajnával szemben, és Ukrajnán keresztül a szabadság, a szuverenitás, a jog, az adott szó és a demokrácia elvei ellen, amelyeket Európa és szövetségesei képviselnek” – fogalmazott a közlemény szerint Emmanuel Macron. 

„Ebben a nagyon feszült helyzetben Franciaország ismét számíthat a hadseregére” – fogalmazott az államfő, aki kifejezte bizalmát és háláját a francia katonák elkötelezettsége iránt. 

Moszkvának is fájni fog

Az európaiak és szövetségeseik készek újabb szankciókról dönteni Oroszországgal szemben – jelentette be hétfő este a francia elnöki hivatal a francia, az amerikai, a brit, a kanadai, a német, az olasz, a japán, a lengyel és a román vezetők videókonferenciáját követően. Az egyeztetésen részt vettek az és a vezetői is. 

Újabb szankciók lesznek, ez prioritás, és azokról a következő napokban döntés születhet, miután sürgős, hogy az (Ukrajna ellen indított) háború árát megemeljük Vlagyimir Putyin orosz elnök számára

 – közölte az Elysée-palota, hozzátéve, hogy a különböző jelentőségű büntetőintézkedések újabb bankokat és oligarchákat vagy magát az orosz szuverén alapot is érinthetik. 

Párizs megítélése szerint 

Oroszországot már aggasztja a tőke menekülése, és Vlagyimir Putyin nem számított arra, hogy a szankciók ekkora károkat okoznak. A szövetségesek ugyanakkor tartanak attól, hogy a helyzet nagyon erősen eszkalálódhat, mégpedig a civil lakosságot érintően, és Oroszország ellenőrzése alá vonja Ukrajna teljes területét. 

Franciaország  óvatosan nyilatkozott Ukrajna esetleges európai uniós csatlakozásáról. „Nem szabad olyan ígéreteket tenni, amelyeket nem tudunk betartani” – fogalmazott az elnöki forrás, felhívva a figyelmet arra a dilemmára, hogy mi fog történni, ha Oroszország elfoglalja Ukrajnát. 

„Ukrajna, továbbá Moldova, a balkáni országok és Georgia számára a válasz nem feltétlenül a csatlakozás az Európai Unióhoz, amely nem eléggé felvértezett ahhoz, hogy kockázatmentesen terjeszkedjen. Fontos viszont, hogy még szolidárisabbak legyünk, és reagáljunk ezen országok vágyaira” – vélekedett a francia elnökség. A francia gazdasági minisztérium eközben bejelentette, hogy az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei szerda délután videókonferencián vitatják meg az Oroszország elleni szankciókat.