Az elmúlt napokban napi 70 ezerre csökkent az Ukrajnát elhagyók száma az ukrán állami határőrség tájékoztatása szerint – írja a Kárpáti Igaz Szó. A lap az ukrán határőrség szóvivőjét idézve megjegyzi: az orosz–ukrán háború első napjaiban naponta akár 150 ezren is átlépték az Európai Unióval határos nyugat-ukrajnai határellenőrző pontokon.

Andrij Demcsenko szerint azonban mostanára a határellenőrző pontokon gyakorlatilag normalizálódott a helyzet. Hozzátette: 

a háború kitörése előtt naponta átlagosan 50 ezren léptek be az országaiba.

Tízmillió menekült

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa már tegnap arra figyelmeztetett, hogy mintegy 10 millió embert kényszerített menekülésre a háború Ukrajnában. Többségük, mintegy 6,5 millió ember Ukrajnán belül keresett menedéket, de több mint 3,5 millió menekült érkezett már az Európai Unió országaiba. A menekültáradat egyre nagyobb kihívások elé állítja a fogadó országokat. 

Fotó: Armend NIMANI / AFP

A cseh belügyminiszter szerint a jelenleginél több embernek csak nagy nehezen tudnak kényelmes életkörülményeket biztosítani:

Csehország továbbra is arra törekszik, hogy minél több embert befogadjon, de elérte azt a határt, amikor már csak nehezen tud kényelmes életkörülményeket biztosítani az érkezőknek. Tornatermekben vagy sátortáborokban élni, hálózsákban aludni nem jó élet.

Varsó lakossága 17 százalékkal ugrott meg a háború kitörése óta; a polgármester közölte: mindent megtesznek, hogy segítsék a háború elől menekülőket.

A hazai hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint tegnap közel tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából; 5743-an léptek be az országba az ukrán–magyar, a román–magyar határszakaszon pedig 5247-en.

A hatóságok hangsúlyozzák: 

a háború viszontagságai elől menekülők a rendőrségtől továbbra is minden segítséget megkapnak.