Pénteken, március 4-én az előrenyomuló orosz csapatok elfoglalták az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű telephelyét, és ennek során egy oktatási épület több találatot is kapott, majd órákon keresztül égett. Az esemény kapcsán Prof. Dr. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára is megosztotta gondolatait blogbejegyzésében.

Fotó: Future Publishing

Aszódi leszögezi, hogy a támadás súlyosan sérti a nemzetközi egyezményeket és a nukleáris szakma minden alapelvét.

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közgyűlésének 2009-ben elfogadott határozata kimondja:

a békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadás és fenyegetés az Egyesült Nemzetek Alapokmánya, a nemzetközi jog és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Alapokmánya elveinek megsértését jelenti.

A támadás azért is különösen fájdalmas Aszódi szerint, mert Oroszország az elmúlt években a nemzetközi nukleáris szakma elismert tagja volt. Rengeteg nemzetközi nukleáris szervezetben vesznek részt orosz szakemberek, orosz cégek. Az oroszok közreműködnek számos nemzetközi projektben, illetve atomerőmű építéseket készítenek elő és valósítanak meg Európában, Ázsiában és Afrikában. Az ukrajnai atomerőműveket ugyan a szovjet időkben, de orosz tervek alapján, orosz szakemberek irányítása mellett építették, írja a BME egyetemi tanára.

A pénteki támadás során az orosz katonák a zaporizzsjai atomerőművi blokkok kiszolgáló épületeire lőttek.

Ez teszi – minden tragédiája mellett – még abszurdabbá ezt a jelenlegi helyzetet

– vélekedik Prof. Dr. Aszódi Attila, aki azt is leírja, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatójának 2022. március 4-i tájékoztatása szerint 

a blokkok körüli sugárzási helyzet normális, a technológiai rendszerben sérülés nem történt.

Az atomerőműben egyetlen blokkot hagytak csak üzemben.