Az orosz erők hetek óta bombázzák Mariupolt, megakadályozva, hogy az emberek ellátásához szükséges segélyszállítmány eljuthasson a városba – számolt be a BBC. Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko – megerősítve a korábbi orosz jelentéseket – elmondta, hogy a harcok elérték a stratégiai fontosságú kikötőváros központját.

Folytatódnak a tankok és a gépfegyveres harcok. Mindenki a bunkerekben rejtőzik

– mondta. 

A mariupoli lakóépületek több mint 80 százaléka megsérült vagy megsemmisült, és 30 százalékuk helyrehozhatatlan állapotba került. 

A városközpontból semmi nem maradt. Nincs olyan földdarab a városban, amelyen ne lennének láthatóak háború nyomai – jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy továbbra is menekítik ki az embereket a lebombázott színház pincéjéből, az áldozatok számáról azonban nem közölt információt.

Fotó: Sputnik via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok ágyúzása megakadályozza, hogy a hatóságok biztonságos humanitárius folyosókat tudjanak kialakítani a lakosok kimenekítésére. Legutóbbi beszédében elmondta, hogy ugyan 130 túlélőt már megtaláltak, több száz ember még mindig a színház romjai alatt rekedhetett. 

 Mariupolból eddig közel 350 embert menekítettek Lvivbe. 

A várost a földdel teszik egyenlővé – mondta az egyik Lvivbe érkező menekült, a 28 éves Julia Jashenko. Arról is beszámolt, hogy miután az otthonuk leégett, ő és a szülei kilenc napig a városi színházban kerestek biztonságot, egy nappal a bombázás előtt távoztak.

Csak a sorsnak köszönhetjük, hogy életben vagyunk

 – fűzte hozzá.