Az ukrán háború dominálta az amerikai hírszerzés vezetőinek kongresszusi meghallgatását kedden. Az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója, Avril Haines kiemelte, hogy a szolgálatok előre jelezték Vlagyimir Putyin orosz elnök terveit, ám mint elmondta, ebben a helyzetben örültek volna, ha végül nem lesz igazuk – írja az ABC.

Mivel a Kijev gyors elfoglalására vonatkozó orosz tervek – melyek megakadályozták volna az Egyesült Államokat és a NATO-t az érdemi katonai segítség nyújtásában – nem jöttek be, 

Moszkva reménye a gyors katonai győzelemre is meghiúsult. 

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Az orosz kudarc oka a gyenge tervezés, a katonai morállal kapcsolatos problémák és a logisztikai nehézségek. 

Mindezek fényében a hírszerző szerint nem világos, hogy Moszkva továbbra is megpróbálja egész Ukrajnát elfoglalni. A harci fegyelem szabályai is változóban vannak az orosz részről, és egyre inkább azt látni, hogy a polgári lakosság biztonságának megőrzése egyre kevésbé fontos szempont.

Haines Putyin elemzése kapcsán kiemelte, hogy az orosz vezető sértett, miután nem kapott megfelelő választ a nyugattól, és 

úgy érzi, nem engedheti meg magának a háború elvesztését.

A CIA igazgatója, William Burns, aki 2005 vége és 2008 májusa között a moszkvai nagykövet volt és évek óta tanulmányozza Putyint, egyetértett abban, hogy az orosz vezető dühös és frusztrált az ukrán helyzet miatt és valószínűleg fokozni fogja az erőfeszítéseket, hogy felőrölje az ukrán hadsereget, tekintet nélkül a civil áldozatokra. Azonban nincs orosz részről fenntartható politikai végkimenetele az inváziónak az ukrán ellenállás következtében.

Burns kiemelte, hogy Putyin magánbeszélgetéseken és nyilvánosan is többször arról beszélt, hogy Ukrajna nem is igazi ország, ám ebben óriásit tévedett, amit az ukrán ellenállás ereje s alátámaszt. A kémfőnök hősiesnek nevezte az ukránok erőfeszítéseit az elmúlt napokban. Hozzátette, hogy a nyugati reakciók, különösen a német kormány több lépése is kibillenthették a nyugalmából és saját hadserege teljesítménye is nyugtalaníthatja. Kifejezte, hogy 

a nagy országok nem kebelezhetik be a kisebbeket, csak mert képesek rá.

Az orosz elnök tetteit előre megfontoltnak és kegyetlennek nevezte, míg mentális állapota kapcsán kitérő válaszokat adott, ám elismerte, hogy Putyin elképzelései Ukrajnával kapcsolatban egyre jobban megszilárdultak az elmúlt években.

Ennek oka lehet az, hogy egyre jobban elszigetelődött az ellentétes véleményektől, ám ez Burns szerint nem jelenti azt, hogy megőrült volna, ám azt igen, hogy egyre nehezebben lehet vele egyezségre jutni, ahogy nézetei egyre szilárdabbak, belső köre egyre kisebb lesz.

Az NSA részéről Paul Nakasone, a szervezet igazgatója a lehetséges orosz kibertámadásokról beszélt, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy meg kell erősíteni az infrastruktúrát és növelni a rugalmasságot.