Érdekes kérdésre keresik a választ a Koppenhágai Egyetem, az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetvédelmi Kutatóintézet munkatársai. A disznók érzelmeinek dekódolásán dolgoznak, hogy vajon mit fejeznek ki a nyöszörgéssel, a vinnyogással vagy épp a morgással. A felmérés során 7414 hangot rögzítettek 411 sertéstől – írja a The Guardian.

Fotó: JIMMY BEUNARDEAU / AFP

A kutatók egy algoritmust fejlesztettek ki annak dekódolására, hogy a disznók pozitív vagy negatív érzelmeket, esetleg mindkettőt fejeznek ki. A sertéseket születésüktől pusztulásukig nyomon követték, figyelték a viselkedésüket, valamint a pulzusszámot is.

Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy a különféle állatfajok sajátos érzelmi kontextusban és/vagy fiziológiás állapotokban keltett hangjai sajátos akusztikus jellemzőket mutatnak – áll a tanulmányban.

Pozitív érzelmi töltetet ad, amikor az anyakoca szoptatja a malacokat, vagy amikor újra egyesülnek a családtagok. Negatív érzelmeket fejeznek ki elválás, verekedés, kasztrálás, vagy levágás esetén.

A tanulmány rámutatott, hogy a sertések általában negatív érzelmi állapotban adnak ki magas frekvenciájú hangokat, például sikítanak, míg alacsony frekvenciájukat – mint a röfögés vagy a morgás – negatív, illetve pozitív érzelmek átélésekor egyaránt hallatnak.

Fotó: Jimmy Beunardeau / AFP

Egyértelműen különbséget lehet tenni a sertéshangok között pozitív, illetve negatív érzelmek esetén

– mondta Elodie Briefer, a Koppenhágai Egyetem biológia tanszékének professzora, a tanulmány egyik vezetője. Hozzátette: szeretnének egy olyan alkalmazást kifejleszteni, amelynek alapja a kutatásban is használt algoritmus. Ennek segítségével a gazdálkodók javíthatnak állataik fizikai és érzelmi jóllétén is.