A Fehér Ház állítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt félrevezetik tanácsadói, akik túlságosan félnek elmondani neki, milyen rosszul megy az ukrajnai háború, írja a BBC.

Fotó: Shutterstock

Eközben a brit hírszerzés arról számolt be, hogy az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok demoralizáltak, hiányos a felszerelésük, és nem hajlandók végrehajtani a parancsokat.

A Fehér Ház szerint Putyint a szankciók orosz gazdaságra gyakorolt hatásairól sem tájékoztatják teljeskörűen.

A Kreml egyelőre nem kommentálta ezeket a megállapításokat.

Kate Bedingfield, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Államok információi szerint Putyin úgy érzi, hogy az orosz hadsereg félrevezette, és ez tartós feszültséget eredményezett Putyin és a katonai vezetés között.

Putyin háborúja stratégiai hiba volt, amely hosszú távon gyengítette és elszigetelte Oroszországot

– mondta.

John Kirby, a Pentagon szóvivője kellemetlennek nevezte ezeket az értesüléseket, mert szerinte Putyin tájékozatlansága megnehezíti a konfliktus tárgyalásos lezárását. „A másik dolog az, hogy nem lehet tudni, hogyan reagál egy ilyen vezető, ha rossz híreket kap” – tette hozzá.

Az ukrán erők kísérleteket tettek egyes területek visszafoglalására Oroszországtól, amely kedden közölte, hogy csökkenti a Kijev és Csernyihiv körüli hadműveleteket.

Jeremy Fleming, a brit kibernetikai hírszerző ügynökség (GCHQ) vezetője szerint a lépés újabb jele annak, hogy Oroszország „masszívan félreértékelte a helyzetet”, és emiatt arra kényszerült, hogy újragondolja stratégiáját.

Fleming szerint Putyin a következő pontokon számította el magát:

  • alulbecsülte az ukrán ellenállást,
  • alulbecsülte a nyugati reakciókat,
  • alulbecsülte a gazdasági következményeket, és
  • túlbecsülte az orosz katonai erőket, gyors győzelemben bízva.

Fleming Kínának is üzent: arra intette az országot, hogy az ukrajnai inváziót követően ne kerüljön túl szoros kapcsolatba Oroszországgal, mert egy ilyen szövetség nem szolgálná Peking hosszú távú érdekeit.

Ukrajnában amerikai és ukrán tisztviselők szerint Oroszország folytatja erőinek átcsoportosítását, valószínűleg a keleti régiókra való összpontosítás részeként. A legfrissebb értesülések szerint a béketárgyalások pénteken folytatódnak.