Az ukrajnai háborúról dokumentumfilmet készítő Sean Penn egy Twitter-üzenetben számolt be róla, hogy gyalogosan, az orosz katonai invázió elől a lengyel határ felé tartó menekülőkkel együtt hagyta el az országot – írja az MTI. 

A 61 éves színész-rendező a mikroblogra feltöltött képpel mutatja be a menekültek áradatát. A fotón gyalogosan, hátizsákkal és gurulós bőrönddel halad az országúton a messze kígyózó autóoszlop mellett. A fotóhoz mellékelt szövegben Penn azt írta, 

két kollégájával együtt, az autójukat hátrahagyva, gyalog vágtak neki a lengyel határhoz vezető több kilométeres útnak. 

Mint hozzátette: „A fotón látható autókban szinte csak nők és gyerekek ülnek, láthatólag csomagok nélkül, és egyetlen értéktárgyuk a kocsi lehet.” Az üzenet arra nem ad magyarázatot, hogy miért kellett gyalog folytatni az útjukat. Az Oscar-díjas színész Los Angeles-i szóvivője azonban kedden közölte, hogy Penn „biztonságban elhagyta Ukrajnát”. A szóvivő arra nem válaszolt, hogy jelenleg hol tartózkodik.

Fotó: AFP

Penn múlt csütörtökön, az Ukrajna ellen indított orosz katonai invázió első napján részt vett egy kijevi sajtóértekezleten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalában. A színész-rendező az ukrajnai háborúról készít dokumentumfilmet – közölte az elnök hivatala, kiemelve az Ukrajnát támogató amerikai filmes bátorságát és tisztességét.

A dokumentumfilmet Penn a Vice Studios amerikai–kanadai digitális média és műsorszóró vállalat számára készíti. 

Penn az elmúlt években számos háborúellenes és humanitárius akcióban vett részt. Citizen Penn című dokumentumfilmjében arról számolt be, hogyan hozta létre a 2010-es haiti földrengés után a Community Organized Relief Effort (CORE) nonprofit segélyszervezetet. A CORE a koronavírus elleni küzdelemből is kivette a részét: a tesztelésben és az oltásban segédkezett országszerte.