A szakadó eső több külvárost is elárasztott Sydney-ben, ahonnan több tízezer ember menekült el – írja a Reuters. Ausztrália keleti részén a folyók kiléptek medrükből, miután Queensland és Új-Dél-Wales államokban az elmúlt hetekben sosem látott mennyiségű eső esett, farmokat, kisvárosokat és utakat öntve el.

A természeti csapás hatására keddig legalább 20-an életüket vesztették, legtöbbjüket az otthonukban vagy az elárasztott utakon az autójukban érte a halál. A meteorológiai szolgálatok szerint több mint 1500 kilométerrel távolabb is árvizek várhatók, és a következő 24–48 óra is nehéz lehet, miután Sydney-re további 120 milliméter csapadék hullhat, és a vihar csak szerda végére csillapodhat le.

Fotó: Dean Lewins

A legnagyobb ausztrál városra, Sydney-re, illetve annak egyes külvárosaira akár 200 milliméter eső is esett hétfő óta, meghaladva a teljes március hónapot jellemző 140 milliméteres átlagot. Az alacsonyabban fekvő területek lakóit felszólították, hogy álljanak készen az evakuációra. A hatóságok felszólították a lakosságot arra is, hogy kerüljék a szükségtelen utazásokat.

A mentőszolgálatok szerint Új-Dél-Wales mintegy 60 ezer lakóját kell kimenekíteni, és arra kértek mindenkit, vegyék komolyan a menekülésre szólító felhívásokat, hiszen a múltbeli tapasztalatok nem alkalmasak a példátlan helyzet megítélésére.

A májusban választásokra készülő, a közvélemény-kutatások szerint lemaradó miniszterelnök, Scott Morrison a hadsereg tagjait is utasította az áradásokkal érintett területek segítésére.