Kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően - közölte a létesítménynek otthont Enerhodar polgármestere.

Az erőmű szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy az atomerőmű egyik "egységét" találat érte. Andrij Tuz nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket, hogy állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának. Andrij Tuz később az ukrán televíziónak elmondta, hogy lövedékek zuhantak közvetlenül az erőműre, és felgyújtották a létesítmény hat reaktora közül az egyiket aból a kettőből amelyik felújítás alatt áll, vagyis nem üzemel, de van benne nukleáris üzemanyag – mondta.

Az erőmű vezetése szerint jelenleg három blokk leállt az erőműben, és csak a negyedik blokk működik. Az atomerőmű sugár- és tűzbiztonsági feltételei a normál határokon belül vannak.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy az oroszok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet, amelyben tűz ütött ki. A miniszter szerint, ha robbanás következik be, az tízszer nagyobb katasztrófát okozhat, mint a csernobili baleset, a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége.

"Az oroszoknak azonnal abba kell hagyniuk a tüzelést, oda kell engedniük a tűzoltókat, és biztonságos övezetet kell létrehozni" - írta a miniszter a közösségi oldalon.

Az ukrán energiaügyi minisztérium azt közölte, hogy a tűzoltók nem tudják megkezdeni az oltást, mert az orosz katonák lőnek rájuk.

A város polgármestere nem sokkal ezt megelőzően úgy nyilatkozott, hogy az orosz és az ukrán erők a település határában harcolnak. A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Frissítés: Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat kora reggeli jelentése szerint kijevi idő szerint reggel 6 óra 20 perckor eloltották a tüzet az enerhodari atomerőműben. Áldozatokról nincs hír.