Világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát. London, Melbourne, Los Angeles, New York pályaudvarait, metróállomásait is ők tervezték – közölte Fürjes Balázs a Facebook-oldalán.

Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart. Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. 

A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik.

Fotó: Shutterstock

A Nyugati pályaudvar és környezete, azaz a Váci út- Dózsa György út-Podmaniczky utca-Nagykörút által határolt városrész teljes megújítását tervezzük. Ez Budapest legbelvárosibb barnamezős, vasúti területe, amely ma zöldet és belvárosi funkciókat szorít ki Budapest belső részéből. Megújításával 23,5 hektár, vagyis közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel és válhat nagyrészt zöldterületté.

Az összetett várostervezési feladatra nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot írtunk ki a Vitézy Dávid irányításával működő kormányzati Budapest Fejlesztési Központ csapatával. A beérkezett pályaműveket egy 21 tagú, nemzetközi szakmai zsűri bírálta el, a zsűri elnöke én lehettem. A zsűri három napig tartó, izgalmas és gondolatgazdag vita után megfontolt szakmai döntést hozott – ismertette Fürjes Balázs.