Kemény üzenetet intézett Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz J. K. Rowling brit író, a Harry Potter könyvek szerzője. Rowling a Twitter-oldalán reagált az orosz államfő pénteki nyilatkozatában, amelyben azt állította, hogy jelenleg a Nyugati országokban épp olyan eltörléskultúra zajlik Oroszországgal szemben, mint ahogy Rowlingot is megpróbálták ellehetetleníteni, miután a transzneműekről tett néhányak által kritizált megjegyzést. 

Nem félti magát J.K. Rowling, ha a véleményéről van szó

J. K. Rowling és 150 más híresség állt ki vélemény szabadsága mellett.

Rowling a közösségi oldalán azt írta: a nyugati eltörléskultúrát kritizálni nem éppen ildomos egy olyan embernek, aki halomra öli a civileket, csak azért, mert ellenállnak neki és bebörtönzi azokat, akik ellenvéleményt fogalmaznak meg. 

Rowling ez utóbbival egyértelműen Alekszej Navalnijra gondolt, a poszt alá meg is osztott egy tavalyi BBC-cikket az orosz ellenzéki börtönbe zárásáról. A politikust épp a napokban ítélték 13 év börtönre az orosz bíróságon. 

Fotó: AFP

A moszkvai bíróság tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte Alekszej Navalnijt

Navalnij egy Moszkvától keletre fekvő börtönben ül a feltételes szabadlábra helyezés megsértése miatt.

Putyin a pénteki televíziós beszédében arról értekezett, hogy a Nyugat megpróbálja a teljes orosz ezeréves kultúra eltörlését. Véleménye szerint például olyan orosz művészek is áldozatául esnek ennek, mint Csajkovszkij, Sosztakovics, vagy még sokan mások. 

Túltolja a nyugat az oroszellenes tiltakozásokat, már Gagarin is nemkívánatossá vált

Az oroszellenesség a hétköznapi orosz emberek elleni atrocitásokban is megjelenik már.

J. K. Rowling egyébként többször elítélte nyilvánosan Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. Ő maga is adományozott a harcok elől menekülő gyermeke megsegítésére. A segítség fontosságára ismét felhívta a figyelmet közösségi oldalán.