Közel száz fogyasztó perelte be a népszerű Burger King gyorsétteremláncot a fogyasztók megtévesztése miatt az Egyesült Államokban. A felperesek azzal vádolják a vállalatot, hogy félrevezették őket a Burger King reklámjaiban feltüntetett szendvicsméretek – számolt be a Fox Business. 

A benyújtott kereset szerint a Burger King a tényleges méretnél 35 százalékkal nagyobbnak ábrázolja hamburgereit a reklámokban

 – áll a panaszban.

A per célja, hogy a Burger King és más gyorsétteremláncok a valóságnak megfelelő módon reklámozzák termékeiket. A sértettek azt állítják, hogy a reklámban ábrázolt és a menükínálat valós megjelenése közötti eltérés megtévesztő kereskedelmi gyakorlatra utal, amely hamis reklámként értelmezhető. A felperesek úgy vélik, nem vásárolták volna meg a Burger King szendvicseit, ha tisztában lettek volna azzal, hogy az említett hamburgerek sokkal kisebbek a reklámban bemutatott termékeknél.

Fotó: ARTUR WIDAK / AFP

Végső soron a megtévesztő  hirdetési fotók megváltoztatását szeretnénk elérni ebben az ügyben

 – mondta James Kelly ügyvéd a Fox Businessnek.

A panaszban feltüntetett termékek közé tartozik a gyorsétteremlánc ikonikus Whopper és King menüje, a reggeli Croisann’Wich és a Double Sausage szendvics, valamint más, bacont vagy sajtot tartalmazó hamburgerek.

A Burger King hamburgereinek és menüinek reklámjai tisztességtelenek és anyagilag megkárosítják a fogyasztókat 

– áll a panaszban.

A Burger King reklámtevékenysége különösen aggasztó a jelenlegi inflációs helyzetben, amikor egyébként is nagyon magasak az élelmiszerárak, és anyagi nehézségekkel küzdenek az alacsony jövedelmű fogyasztók – írták a keresetben.

A panasz ételkritikusokat, youtubereket és a Twitter-felhasználókat is megemlített, akik szintén olyan tartalmakat osztottak meg, amelyek szerint a Burger King menükínálata nem felel meg a reklámban bemutatottnak.

A vitatott ügy értéke – kamatok és költségek nélkül – meghaladja az ötmillió dollárt

– írta a sértetteket képviselő Anthony J. Russo, a floridai Russo Firm ügyvédje. A 26 oldalas csoportos keresetlevelet a dél-floridai kerületi bírósághoz nyújtották be. A kereset szerint legalább 100 felperes szerepel a folyamatban lévő csoportos perben, s a sértettek esküdtszéki tárgyalást kérnek.

A Burger King szóvivője a Fox Businessnek küldött e-mailben közölte, hogy a vállalat nem kommentálja a folyamatban lévő  peres ügyeket.