Közélet

A nemzetközi szankciók nem képezik az orosz-ukrán tárgyalások tárgyát

Volodimir Zelenszkij tanácsadója szerint Szergej Lavrov nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a delegációk az Oroszország elleni nemzetközi szankciókról is egyeztetnek a béketárgyalásokon.

Podoljak, aki tagja a tárgyalógenerációnak elmondta, hogy az orosz külügyminiszter nem vesz részt személyesen a két ország közötti béketárgyalásokon, így biztosan ezért nincs tisztában vele, hogy mik hangzanak el ezeken az egyeztetéseken. Podoljak leszögezte, hogy az Oroszország elleni szankciók feloldásáról nem esik szó a tájékoztatókon.

Lavrov korábban úgy fogalmazott, hogy a

nácitlanítás, az új geopolitikai berendezkedés rendezése, a szankciók feloldása és az orosz nyelv státusza is terítéken van a tárgyalásokon.

Podoljak az Interfax hírügynökségnek nyilatkozta, hogy ez nem igaz és

Lavrov nyilván nem tudja mi zajlik ezeken a tárgyalásokon, mivel nincs ott.

Mihajlo Podoljak
Fotó: EMIN SANSAR / AFP

Podoljak szarkasztikusan megjegyezte, hogy Lavrov arra utalhatott, hogy az orosz katonák biztosan Bucsában, Gosztomelben, Harkivban és természetesen Mariupolban tárgyalhattak a szankciókról az ukrán lakossággal. Ezzel nyilván azokra a vádakra utalhatott, hogy az orosz sereg állítólag brutális eszközökkel lép fel a helyi lakosság ellen.

Hozzátette, hogy a szankciókról nem is eshet szó a tárgyalásokon, hiszen azokat a nemzetközi közösség hozta Oroszország ellen, tehát a részvételük nélkül nem is lehet ezekről szó. 

Szeretném megkérni az Orosz Föderáció képviselőit, hogy tartózkodjanak az olyan megjegyzésektől, amik hamisak és semmilyen formában nem tükrözik a tárgyalási folyamatok valós menetét

— fogalmazott Podoljak. 

 

Podoljak háború Ukrajna lavrov
Kapcsolódó cikkek