Észak-Korea még több nukleáris fegyvert szeretne birtokolni, hogy háború esetén a Dél-Koreában és Japánban állomásozó amerikai csapatok ellen is bevethesse azokat – nyilatkozta Jeffrey Lewis, a Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének professzora a CNBC-nek.

Észak-Korea jelenleg kis mennyiségű nukleáris fegyver bevetésére képes az Egyesült Államok ellen. Van némi elrettentő erejük, de úgy vélem, valójában azt akarják, hogy sokkal nagyobb számú nukleáris fegyvert használhassanak egy esetleges támadás esetén

 – mondta Lewis hétfőn. Hozzátette, hogy új irányt vett a koreai rezsim nukleáris fegyverekhez való viszonyulása, és ez azt jelentheti, hogy adott esetben képesek lehetnek elsőként nukleáris fegyvereket bevetni, ha veszélyben érzik magukat.

Észak-Korea Kim új fegyverrendszert tesztelt, amely növeli a taktikai nukleáris fegyvereinek hatékonyságát – közölte az állami média 2022. április 17-én.
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

A professzor észrevételeit azután tette, hogy Észak-Korea vasárnap újabb rakétakísérletet hajtott végre. A KCNA állami hírügynökség jelentése szerint Kim fontos utasításokat adott az ország védelmi és nukleáris harci erőinek további kiépítésére.

A professzor hangsúlyozta, hogy az észak-koreaiak elkötelezettek a nukleáris hadviselésük  irányváltása mellett, és Észak-Korea egy újabb atomfegyver-kísérletet készít elő, több mint négy évvel a legutóbbi, 2017-es kísérlet után.

Nem igazán érzik kötve magukat a 2018-ban, a diplomáciai időszak kezdetekor tett kötelezettségvállalásaikhoz, és a nukleáris kísérleti telepen is aktivitás érzékelhető

 – mondta a professzor.

Észak-Korea 2018-ban zárta le nukleáris kísérleti alagútjainak bejáratait, de valószínűleg már újra megnyitották azokat. A márciusban készült műholdfelvételek szerint ismét építési munkálatok zajlanak azokon helyszínen, ahol Észak-Korea az összes korábbi nukleáris kísérletét végrehajtotta.

Donald Trump amerikai elnöksége ideje alatt két csúcstalálkozót is tartott Kim Dzsongunnal a Koreai-félsziget denuklearizációjáról. A második, Hanoiban tartott találkozó hirtelen ért véget, amikor a két fél nem tudott megállapodni a szankciók feloldásáról.

Most már Kim Dzsonguntől függ, hogy mikor akar atomfegyvert tesztelni – hangsúlyozta a professzor.