Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felügyelte az új taktikai irányított fegyver tesztelését, amely növeli a nagy hatótávolságú tüzérség hatótávolságát és javítja a Koreai Népi Demokratikus Köztársasága taktikai nukleáris fegyvereinek hadműveleti hatékonyságát, valamint diverzifikálja a tűzerő-küldetéseket. 

Az észak-koreai vezető "fontos utasításokat adott a katonai kutatócsoportnak a nukleáris védelmi képességek és a harci erők továbbfejlesztéséhez" - tette hozzá az észak-koreai hírügynökség (KCNA).

A Reuters tájékoztatása szerint a dél-koreai hadsereg vasárnap közölte, hogy két lövedéket észlelt, amelyeket szombaton az északi keleti partról a tenger felé indítottak. A lövedékek körülbelül 110 km-t (70 mérföldet) repültek, azok sebessége pedig azt jelzte, hogy rövid hatótávolságú rakétákról lehetett szó.

A KCNA jelentése nem közölt részleteket a kilövésről, de összekapcsolta az északi nukleáris célkitűzésekkel.

"Az új típusú taktikai irányított fegyverrendszer... nagy jelentőséggel bír a frontvonal nagy hatótávolságú tüzérségi egységek tűzerejének drasztikus javításában és a taktikai atomfegyverek működésének hatékonyságának növelésében" - mondta a KCNA.

A közlemény szerint Kim "fontos utasításokat adott az ország védelmi képességeinek és nukleáris harci erőinek további kiépítéséhez". Észak-Korea rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat (SRBM) fejleszt, amelyeket elemzők szerint arra terveztek, hogy elkerüljék a rakétavédelmi rendszereket, és így lecsaphassanak a kijelőlt célpontokra.

Fotó: STR / AFP

A kommunista ország Dél-Korea ellen vetne be atomfegyvert, amennyiben az támadást indít ellene. 
Ez nem puszta fenyegetés

jelentette ki korábban az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga kedden. Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Washington és Szöul is attól tart, hogy a megrekedt nukleáris leszerelési tárgyalások közepette a kommunista állam ismét elkezdheti atomfegyverek tesztelését, amellyel 2017-ben felhagyott.