Közélet

Blinken több száz millió dollárt ígért Kijevben Ukrajnának

Az Egyesült Államok megerősítette, hogy Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnap Kijevbe utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a BBC.

Egy ukrán tisztviselő korábban azt mondta, Blinken Ukrajnában tartózkodik, de az Egyesült Államok ezt nem volt hajlandó kommentálni. Később azonban Washington bejelentette a látogatást, és azt mondta, hogy a két amerikai politikus már elhagyta Ukrajna területét.

Fotó: Jim WATSON / POOL / AFP

A kijevi találkozón az Egyesült Államok megerősítette, hogy támogatja Ukrajnát, és több mint 700 millió dolláros katonai finanszírozást ígért az országnak a háborús erőfeszítéseik támogatására. 

A pénz körülbelül felét Ukrajna kapja, a többit a NATO-tagok és más regionális szövetségesek között osztják szét, emellett az USA 165 millió dollárért lőszert ad el Kijevnek.

A bejelentés egy olyan utazást követően történt, amelyet biztonsági aggályok miatt titokban tartottak.

Ez volt az amerikai diplomaták legmagasabb szintű látogatása Ukrajnában Oroszország inváziója óta.

Zelenszkij elnök mellett Blinken és Austin találkozott Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, Olekszij Reznikov védelmi miniszterrel és Denisz Monasztirszkij belügyminiszterrel is – közölte a CNN egy magas rangú külügyminisztériumi tisztviselőt idézve.  

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő korábban jelezte Joe Biden amerikai elnöknek, látogasson el Ukrajnába, hogy első kézből tájékozódhasson az ottani helyzetről, közel két hónappal a konfliktus kezdete után azonban Washington közölte, hogy az elnök nem tervez Ukrajnába utazni. Az amerikai kormány arra összpontosít, hogy katonai felszerelést küldjön Ukrajnának. Ha az amerikai kormány egy tagja Ukrajnába utazik, azt biztonsági okokból csak a megérkezése után hozzák nyilvánosságra – írta a dpa német hírügynökség. 

 

Ukrajna Oroszország Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek