Új frissítést adott ki a Google böngészőjéhez, a Chrome-hoz mind a három – Windows, iOs, Linux – asztali operációs rendszerhez, miután a szoftveren olyan biztonsági rést találtak, melyet rosszindulatú aktorok ki is használnak – írja a G Hacks.

A Chrome 100.0.4896.127-es verziója orvosolja a problémát és a frissítések is megtörténnek automatikusan, ám ha szeretnénk azt felgyorsítani, az böngésző Súgó --> A Google Chrome névjegye menüjére kattintva vagy a címsorba beírt chrome://settings/help szöveggel nézheti meg a program általa használt verzióját. Ekkor ráadásul megtörténik a legfrissebb változat keresése és automatikus frissítése is.

Fotó: Google

A Google nem árult el túl sokat a Chrome kapcsán üzemeltetett blogon a böngészőhibáról, ugyanakkor a sebezhetőség súlyosságát magasnak nevezték, ami a kritikus szint után a második legnagyobb gondra figyelmeztető szint. Azt is lehet tudni, hogy a böngésző JavaScript motorával kapcsolatban merülnek fel problémák, így a vírusok akár végre is hajthatnak tetszés szerinti kódokat.

A vállalat szerint a frissítéssel javítani kívánt sebezhetőséget kihasználó vírusok is terjednek, ezért célszerű a fentebb jelzett, a böngésző névjegyének megtekintésével (majd a böngésző újraindításával) járó automatikus frissítést elvégezni. A Google eljárása, mely szerint nem boncolgatják a biztonsági rés természetét érthető és megszokott dolog a szoftverek világában, hiszen a böngészőhiba részleteinek kifejtése azelőtt, hogy a javítás a felhasználók többségét elérte volna, könnyen a vírusok fejlesztőit segítheti inkább.

Azonban azoknak is érdemes lehet böngészőjük legújabb változatát keresnie, akik olyan programot használnak, ami a Google nyílt forráskódú böngészőjén, a Chromium alapul. Ezek közül a legismertebbek a Microsoft Edge és az Opera.