Összefüggés lehet a koronavírusfertőzés és a diabétesz kialakulása között. 

Harmadával nő az inzulinrezisztencia veszélye európai és amerikai kutatások szerint.

– írja az Index.

Az európai cukorbetegség-kutató szövetség szaklapjában, a Diabetologiában megjelent kutatás szerint statisztikai összefüggés mutatkozik az enyhe lefolyású Covid–19 és a későbbi 2-es típusú cukorbetegség-diagnózisok között.

Az állítást arra a 8,8 millió beteg adatai alapján készített kutatás eredményeire alapozzák, amely feltárta: a Covidon átesett személyeknél a későbbi diabétesz kialakulásának esélye 

28 százalékkal magasabb volt, mint a nem koronavírus okozta felső légúti betegséggel jelentkező betegeknél.

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A kutatók korábban azt is jelezték, hogy a Covid károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit, ami magas vércukorszinthez vezet – idézte fel a portál.

A Nature tudományos folyóirat szintén a napokban közölt egy amerikai kutatást, amely 180 ezer beteg adatai alapján arra jutott, hogy

a koronavírus 40 százalékkal emelte a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. 

Az amerikai adatok szerint ezer betegre nyolccal több cukorbetegséggel diagnosztizált páciens jutott.

A 2-es típusú cukorbetegség jellemzője, hogy csökken a szövetek érzékenysége az inzulinra. Kialakulásának fő okai a génekben és az életmódban keresendők. Jellemző kockázati tényező a cukros italok túlzott fogyasztása és az elhízás. Ez utóbbi az amerikai adatok szerint tovább növeli a koronavírus-fertőzést követő cukorbetegség kialakulásának veszélyét is. A szakemberek szerint mindenképpen szükség lenne arra, hogy fokozottan vizsgálják a cukorbetegség tüneteit koronavíruson átesetteken.