A Központi Nyomozó Főügyészség tizennyolc embert hallgatott ki a hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

A megalapozott gyanú szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott és a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében kiírt pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket – közölte a főügyészség. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy 10 milliárd forint.

A Központi Nyomozó Főügyészség több mint huszonöt helyszínen végzett kutatást, ahol lefoglalással és zár alá vétellel nagy összegű biztosítása történt meg.

Az ügyészség hivatalos személyektől több mint 200 millió forint készpénzt, megközelítőleg 60 millió forint összegben értékpapírt és egy 40 millió forint értékű autót foglalt le, 

valamint több ingatlan zár alá vételét rendelte el. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben 11 gazdasági társasággal szemben megindította a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőeljárást. Az eljárásban 18 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség, 7 gyanúsított őrizetét rendelte el és közülük 6 személy letartóztatásának elrendelését indítványozza. A kényszerintézkedések elrendeléséről pénteken dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája.

A Pénzügyminisztérium szerdán tudatta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények gyanúja miatt szerdán őrizetbe vette a Pénzügyminisztérium három pályázatkezelő munkatársát. Jelezték, a tárca mindenben segíti a nyomozó hatóság munkáját, és elítéli a korrupció minden formáját. A vizsgálat időtartamára a Pénzügyminisztérium felfüggeszti az érintett dolgozók munkaviszonyát.