A tegnapi ülésén a kormánynak rendkívül nagy jelentőségű döntései születtek. Ahogy a világpiaci árak nőnek, úgy nő az árstopok jelentősége – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető hozzátette, több mint 5 százalékkal csökkentik az inflációt az ársapkák, nélkülük már 13 százalék felett lenne az Magyarországon. 

Azt látják, hogy a nyugat-európai és arab cégek keresnek nagyon sokat, mivel a kitermelés költségei nem változtak, ők realizálnak profitot az áremelkedéseken. 

Újra és újra meg fogjuk vizsgálni ezen intézkedések létjogosultságát

– jelezte a miniszter.

Budapest, 2022. január 13.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. január 13-án.MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Egy másik fontos döntés is született, mégpedig a nyugdíjak kérdésében. A 5 százalékos mértéke elmarad az inflációtól. A jelenlegi előrejelzések szerint 8,9 százalék körüli inflációt tartanak valószínűnek, de sok még a bizonytalanság. A kormány kötelezettsége, hogy kompenzálja a nyugdíjasokat.

Mivel az eltérés jelentős, ezért nyugdíjemelésről döntöttünk, további 3,9 százalékos növelés lesz július elejétől

– mondta a tárcavezető

Egyetlen politikai erő sem kapott ekkora támogatottságot Gulyás Gergely szerint, a választók akarata pedig, hogy ki kell maradni ebből a háborúból. Kiemelte: a népszavazás szintén soha nem látott véleményegységet tükrözött. Ezért a jogszabályoknak a szexuális propagandát szigorúan tiltani kell – szögezte le.

Semmi akadálya nincs a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírásának – mondta. Szerinte tartalmilag üdvözlendő az Európai Bizottság levele. Van olyan felvetés, amely jogos kritikát tartalmaz, de van olyan is benne, amit képtelenségnek tartanak. 

Csak és kizárólag a bizottságon múlik, hogy mikor kívánják megejteni az aláírást

– húzta alá Gulyás Gergely.

A tárcavezető hangsúlyozta, fenntartják az ársapkát, nem szeretnének szociális szempontokat benne érvényesíteni. „Mi jónak tartjuk az árstopot” – fogalmazott a miniszter. A nagykereskedelmi árat 480 forinton meghatározták, a kis kutak kapnak literenként 20 forint kompenzációt, csökkentették a jövedéki – sorolta a legkisebb hazai töltőállomások támogatását segítő intézkedéseket. Arra a felvetésre, hogy ezt a 20 forint kompenzációt meg lehetne-e duplázni, úgy válaszolt, hogy nem. Ebben a helyzetben a magyar kormány megtette, amit lehetett, hogy a kis kutak terheit mérsékelje – tette hozzá. A rezsicsökkentést jónak tartom – reagált arra, hogy a minap Csányi Sándor kritizálta ezt a megoldást. 

Az uniós forrásokról elmondta, hogy az minket megillet, mert a közös piac része vagyunk, ezért előbb-utóbb azokat a pénzeket meg fogjuk kapni – mondta a miniszter. 

A rezsicsökkentés és az árstop bevált, a kormány arra törekszik, hogy ezeket az intézkedéseket fenntartsa

– szögezte le a tárcavezető.

Gulyás Gergely szerint minden V4-országnak az az érdeke, hogy ez a szövetség hatékonyan és jól működjön, bár van véleménykülönbség az orosz kérdést illetően, de a miniszter úgy véli, ez nem olyan éles, mint ahogy az a sajtóból kitűnik. Hangsúlyozta, Magyarország számára a lengyelekkel fennálló kapcsolat kulcsfontosságú. Államfőként Novák Katalin első útja is Lengyelországba vezet majd.

Nincs veszélyben a gázszállítás, s azt reméljük, hogy ez így is marad – mondta Gulyás Gergely, miután Lengyelország és Bulgária felé a Gazprom leállította a gázszállítást. A miniszter jelezte, hogy Magyarország mellett kilenc másik ország teljesítette az oroszok kérésének megfelelően a rubelben történő fizetést.

Az egyes árstopok különböző intervallumra szóltak, most mindhárom stop július 1-ig marad érvényben, így ezután együtt tudnak dönteni ezekről az intézkedésekről. A miniszter megismételte, hogy ezek az intézkedések beváltak. 

Az ország kicsi és nem olyan gazdag, hogy több minisztérium legyen Magyarországon – mondta arra a felvetésre, hogy több szaktárcának kellene lennie, például önálló környezetvédelmi minisztériumnak. Szerinte, ha a kibocsátáscsökkentést nézzük, Magyarország így is betartja a vállalásait, szemben az olyan országokkal, ahol van önálló környezetvédelmi tárca.

Hatékony zöldpolitikát folytató kormánya van az országnak, ez az eredmény a fontos, nem az, hogy újabb és újabb minisztériumokat hozzunk létre

– tette hozzá. Ezzel együtt elismerte, vannak komoly feladatok még, amelyekkel foglalkozik a tárca. 

Nincs a piaccal szembeni rossz szándék, csak nem látjuk, hogy a helyzet hogyan változik – mondta az árstopokra a miniszter. Szerinte a Gazprom egyelőre szerződésszerűen teljesít, ugyanakkor ha ez a helyzet megváltozik, akkor egészen más lesz a benzinárstop helyzete. Mindenesetre próbálják összerendezni ezeket az intézkedéseket, de hogy meddig tudják fenntartani, az függ attól is, hogy meddig tart a háború.

A május 16-i héten alakulhat az új kormány, mondta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. A gyermekvédelmi törvényt szeretnék megvédni, a népszavazás erről szólt. „Soha ennyien egy véleményt, egy pártot vagy politikai akaratot még nem támogattak, ami megerősítette a gyermekvédelmi törvényt” – tette hozzá. Olyan javaslat nincs az Országgyűlés előtt, amely a törvény módosítására vonatkozna.

Amiben egyetértünk, az az, hogy az egyszereplős közbeszerzések arányát radikálisan csökkenteni kell – mondta az Európai Bizottság javaslatairól. Ugyanakkor Magyarország azon országok közé tartozik, amely az OLAF által indított eljárások kapcsán a legtöbbször került középpontba. A bírák kiválasztása is szintén a vitás kérdések közé tartozik, de itt is készek a kompromisszumra. Nem lényegi kérdésekről van szó. A megállapodás aláírásához két félre van szükség – tette hozzá.

Nagyon jelentős béremelést kaptak a magyar orvosok. Szerinte több mint 80 százalékuk jól járt az új bértáblával, a fővárosban kisebb ez az arány. Az ápolóknál is volt egy kiemelkedő növelés, 72 százalékos. Nem állítja, hogy ez elég lett volna, de így is jelentős volt az emelés mértéke.

„Ha akarunk fűteni, ha az akarjuk, hogy a gazdaság működjön, akkor vagy veszünk orosz olajat és gázt, vagy mindez nem lesz” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy Magyarország teljesíti a szerződés szerinti kötelezettségeit.

„Abban bízunk, hogy a piaci árak visszatérnek abba a zónába, ami a magyar háztartások számára is megengedhető” – mondta az árstopok jövőjéről. Szerinte nyáron még nem lesznek piaci viszonyok. Július közepéig azt látják, hogy a Molnál nem okoz ellátási gondokat az árstop fenntartása. De folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket.

A Tungsram gyár bezárásával kapcsolatban azt mondta, szeretnének segíteni a munkavállalóknak, s abban bíznak, hogy a környéken van megfelelő munkahely. Az ITM foglalkozik a kérdéssel, a kormányülésen is szó volt róla.

A magyar falu program pályázatairól elmondta, hogy általánosságban majdnem minden településnek volt sikeres pályázata. Hangsúlyozta: pártpolitikai szempontok nem érvényesülhetnek a pályázatok elbírálásánál. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatása szerint eddig 644 ezren érkeztek Magyarországra menekültként Ukrajnából. Összesen 19 800-ra nőtt azoknak a száma, akik menedékesként kérték elbírálásukat.

„Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy okkal mondhassa bárki, elegendő pénz van bármire” – mondta Gulyás Gergely az önkormányzatok finanszírozását firtató kérdésre. Az államnak is többet kell fizetni, a rezsiárak megemelkedésének egy részét az önkormányzatoknak is fizetniük kell.

Jelentős profitot realizálnak egyébként az árstop által érzékenyen érintett ágazatok. Éves szinten körülbelül 50 milliárd forintos veszteséget szenvednek el az idén, bár ez kevesebb lehet, mivel február elseje óta van érvényben az élelmiszerárstop, de ezt a miniszter szerint javarészt a nagy multinacionális, külföldi tulajdonú cégek szenvedik el. A tárcavezető egy vizsgálatról tud, amit azért indítottak el, mert a hatósági árakat nem tartották be.

Nagyobb adóreformot nem látok szükségesnek

– emelte ki Gulyás Gergely Matolcsy György jegybankelnök javaslatával kapcsolatban, bár elmondása szerint még nem olvasta.

Semmilyen, az embereket érzékenyen érintő intézkedést nem támogatnak, ezzel együtt a 4,9 százalékos hiányt tartani szeretnék. 

Az állami intézményeknél a megnövekedett rezsiköltségek 250 milliárd forintos pluszkiadást jelentek

– mondta, s egyúttal elismerte, hogy a költségvetéshez hozzá kell nyúlni.

Magyarország tette a legtöbbet a diverzifikáció érdekében, hat ország felé építette ki a csőrendszert. Hangsúlyozta, nincs realitása annak, hogy a közeljövőben a mostani áron kiváltsa bármelyik ország a földgázt. Megismételte: hazánkon kívül kilenc ország teljesítette az oroszok kérését a rubelben történő fizetésre vonatkozóan. A gáztározókról elmondta, hogy most kezdődik a feltöltési időszak, ezért vannak jelenleg alacsony szinten. Megjegyezte azt is, hogy a mostani kormány vásárolta vissza a gáztározókat, amelyek ma már nemzeti tulajdonban vannak.

Magyarország álláspontja világos, nem szállít fegyvereket Ukrajnába – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Ebben a kérdésben eltérő állásponton vannak az európai országok, abban viszont mindenki egyetért, hogy a közvetlen katonai konfliktust el kell kerülni. Harmadik világháborút senki sem akar – emelte ki a miniszter.

A költségvetés 5,9 százalékos növekedéssel számolt eredetileg az idén, a háború azonban rontott a kilátásokon – mondta, hozzátéve, hogy biztosan kisebb lesz a növekedés, bár továbbra is rengeteg a bizonytalanság a világgazdaságban, így nehéz bármit is megjósolni. Hozzátette, egyelőre nem látszik, mikor lesz vége a háborúnak, messze van még az, hogy Ukrajna újjáépítéséről beszéljünk.

Az autós üldözés új értelmet nyert Budapesten

– mondta a miniszter, és szerinte a köztisztaság is sokat romlott az elmúlt években, emellett a hajléktalankérdés is súlyosbodott. 

Megszorításokat a polgári kormányok nem szoktak elfogadni, mondta a miniszter. Ugyanakkor elismerte, a költségvetési hiány megnőtt, ahhoz, hogy a 4,9 százalékos hiánycélt tartsák, újabb intézkedésekre lesz szükség. Ha a kérdés az, hogy mennyi idő alatt tud visszatérni a 3 százalékos hiányhoz a költségvetés, úgy véli, erre csak a 2024-es lehet képes. Olyan mértékű a háború hatása a gazdaságra, hogy a tervezésnek több forgatókönyve van: attól függően, meddig tart a konfliktus, százmilliárdos különbségek vannak az egyes szcenáriók között.

A rezsicsökkentés fenntartásához szükség lesz intézkedésekre, ebben elszánt a kormány

– hangsúlyozta a miniszter, mert egyszerre szeretnék meghagyni a rezsicsökkentést és leszorítani a hiányt. Az év első felében születhetnek újabb döntések.