A gyűjtésben szereplő európai országok beutazási szabályai kizárólag a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályokra vonatkoznak. Az országok éltalános beutazási szabályait, a vízumkötelezettséget stb. nem tartalmazza!

Az adatok a Magyar Konzuli Szolgálat honlapjáról származnak, minden ország esetében az aktuális és hatályos szabályok szerepelnek a cikkben.

Albánia → A magyar állampolgárok karantén- és tesztkötelezettség nélkül beutazhatnak magyar védettségi igazolással, függetlenül az oltás típusától. Betegségen átesett igazolás is megfelel.

Andorra –> A magyar állampolgárok EU-s Covid-igazolással beutazhatnak az országba. A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákat ismerik el. Andorrában elfogadják a Szputnyik V oltóanyagot is.

Ausztria → 2022. február 22-től ismét a 3G-szabályok vannak érvényben, vagyis a tesztelt/oltott/felgyógyult követelményeknek kell megfelelni. A beutazás karanténköteles, kivéve, ha a beutazó rendelkezik a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel, vagy oltási igazolással, vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással. Ausztria nem fogadja el a Szputnyik V oltóanyagot.

Fehéroroszország → Az Ukrajnában zajló események miatt a beutazás nem javasolt!

Belgium → A magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be az országba, amennyiben rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltással, és ezt uniós Covid-igazolással igazolni is tudják. Ennek hiányában 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel, vagy oltási igazolással, vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással léphetnek be.

Bosznia-Hercegovina → A beutazási szabályok a mai napig négy feltételhez kötöttek. Európai országok esetén 48, más államokból jövőknél 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet és negatív antigéngyorstesztet kell bemutatni. Szükség van legalább két oltásra, vagy egy egydózisú vakcinára. Oltás nélkül orvosi igazolást kell felmutatni, hogy az illető elmúlt 14–180 napos időszakban átesett és felgyógyult a koronavírus-fertőzésből.

Bulgária → A bolgár egészségügyi miniszter rendeletben biztosította a magyarok beutazását az országba. Tehát Magyarországról bárki beléphet, ehhez kizárólag az érvényes úti okmányokra van szükség.

Ciprus → A magyar állampolgárok kétdózisú oltás esetén a harmadik, emlékeztető dózis felvétele után utazhatnak be az országba, ha ezt tudják uniós Covid-igazolással igazolni. Két adag vakcinával a beutazás csak akkor lehetséges, ha a második dózist hét hónapon belül adták be. A betegségből történő kigyógyulásról szóló igazolás akkor elfogadható, ha nem régebbi 180 napnál.

Csehország → 2022. április 9-től minden korlátozás nélkül be lehet utazni az ország területére.

Dánia → 2022. március 29-től minden korlátozás nélkül be lehet utazni az ország területére.

Észtország → 2022. április 1-től Európából bárki szabadon beutazhat az ország területére.

Finnország → 2022. február 1-től a schengeni övezeten belülről az unió vagy a WHO által elfogadott beadott vakcinával lehet beutazni az országba, és ezt uniós Covid- igazolással kell igazolni. 2 vakcinával az igazolás 9 hónap után lejár, de a harmadik, emlékeztető oltás nem évül el. Oltás nélkül azt kell igazolni, hogy a beutazó a betegségen 6 hónapon belül átesett. Mindenféle igazolás nélkül 72 órán belüli negatív PCR- vagy antigéntesztre van szükség. Igazolás és teszt nélkül a belépési ponton kell tesztet elvégeztetni, majd 3-5 napon belül ezt újabb teszttel kell megerősíteni.

Franciaország → A magyar állampolgárok 2022. március 14-től megfelelő fajta és mennyiségű oltással, vagy negatív PCR- vagy antigénteszttel, vagy a betegségen átesést igazoló orvosi dokumentummal utazhatnak be az országba. A Szputnyik V oltást nem fogadják el.

Young,Couple,Planning,Honeymoon,Vacation,Trip,With,Map.,Top,View.
Fotó: Shutterstock

Görögország → A magyar állampolgárok uniós Covid-igazolással, felgyógyultsági igazolással, vagy PCR/antigén teszttel utazhatnak be az országba.

Hollandia → 2022. április 19-től szabadon be lehet utazni az országba, mindenféle Covid-okmány vagy teszt nélkül.

Horvátország → 2022. április 9-től az európai uniós polgárok szabadon, korlátozásmentesen beutazhatnak az ország területére.

Írország → 2022. március 6-tól szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Izland → 2022. február 25-től szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Lengyelország → 2022. március 28-tól szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Lettország → 2022. április 1-től a Magyarországról érkezőknek szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Liechtenstein → 2022. február 17-től szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Litvánia → 2022 február 15-től a Magyarországról érkezőknek szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Luxemburg → 2022. április 22-től a Magyarországról érkezőknek szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Málta → Magyarország továbbra is a piros kategóriában szerepel Málta beutazási listáján. Ez azt jelenti, hogy uniós Covid-igazolásra, gyógyultsági igazolásra, vagy negatív tesztre van szükség a beutazáshoz.

Monaco → Továbbra is oltási igazolás, negatív teszt vagy gyógyultsági igazolás kell az országba történő belépéshez.

Montenegró → 2022. március 11-től védettségi igazolás nélkül be lehet utazni az országba, a helyi járványügyi szabályok betartásával. Védőmaszk az egészségügyi intézményekben, a szálláshelyeken és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező.

Nagy-Britannia → 2022. március 18-tól szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Németország → 2022. február 27-től a magyar állampolgárok védettségi igazolással, vagy 48 óránál nem régebbi negatív teszttel utazhatnak be az országba.

Norvégia → 2022. február 12-től szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Olaszország → Olaszországba csak érvényes digitális Covid-igazolással lehet beutazni. A magyar oltási igazolványt nem fogadják el. A Szputnyik V vagy kínai oltás esetén harmadik, unió által elfogadott oltást kérnek a beutazáshoz. Gyógyultsági igazolást vagy PCR/antigén tesztet is elfogadnak.

Oroszország → Belépés csakis negatív PCR-teszt felmutatásával lehetséges. A magyar konzuli szolgálat az Ukrajnában zajló események miatt nem javasolja magyar állampolgároknak az Oroszországba történő utazást.

Portugália → A beutazás uniós Covid-igazolvánnyal lehetséges. Szputnyik V vakcinát nem fogadnak el. Uniós igazolvány hiányában negatív PCR- vagy antigénteszt felmutatásával lehet belépni az országba.

Románia → Szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Spanyolország → A beutazás uniós Covid-igazolvánnyal lehetséges, enélkül negatív tesztre van szükség.

Svájc → 2022. február 17-től szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Svédország → 2022. április 1-től a magyar állampolgároknak szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Szerbia → Azok a magyar állampolgárok, akik Magyarország területéről utaznak Szerbiába, szabadon, korlátozások nélkül léphetnek az országba.

Szlovákia → 2022. április 6-tól szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Szlovénia → A Magyarországról érkezőknek szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.

Törökország → 2021. május 11-től a magyar állampolgároknak védettségi igazolvány felmutatásával szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba. Ennek hiányában negatív teszt felmutatása szükséges.

Ukrajna → Egyetlen magyar állampolgárnak sem ajánlatos, hogy a háború sújtotta országba utazzon.

A magyar konzuli szolgálat ajánlást tett közzé az európai országokról. Ez alapján zöld, sárga és piros kategóriába kerültek az országok, annak függvényében, hogy a járványhelyzet súlyossága mellett ajánlott-e oda utazni.

A magyar konzuli szolgálat ajánlása az egyes európai országokról a járványügyi helyzet tükrében.
Fotó: Péller András / MapChart.com