Nem tárgyalják újra New Yorkban a kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekért elítélt Ghislaine Maxwell elleni pert. Jeffrey Epstein néhai üzletember egykori kerítője és barátnője az egyik esküdt kérdéses hitelességére hivatkozva kérte a per újratárgyalását.

A 60 éves Maxwellt tavaly decemberben bűnösnek mondta ki egy New York-i kerületi bíróság esküdtszéke kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekben. Ezek szerint az asszony 1994 és 2004 között, a később cellájában öngyilkosságot elkövető Jeffrey Epstein néhai üzletemberrel együtt kiskorú lányokat toborzott, akiket szexuális "játékokra" készített fel és molesztált az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A jellemzően szegény sorsú lányokat pénzzel és állásígéretekkel hitegetve csábították magukhoz. 

Ghislaine Maxwellt (jobbra) hatból öt vádpontban találta bűnösnek a New York-i kerületi bíróság.
Fotó: Handout / AFP

Maxwell ügyében ítélethirdetésre júniusban kerül sor, szakértők szerint több évtizednyi börtönre ítélhetik. 

Még tavaly derült ki, hogy az egyik esküdt gyermekkorában szexuális erőszak áldozata volt, és a tanácskozás során ezt a többiek előtt is felfedte. Maxwell ügyvédei szerint ezzel befolyásolhatta a többi ítészt, ezért követelte Maxwell a per újratárgyalását januárban.

Az ügyész Maxwell kérését elfogadva indítványozta a kerületi bírónál, hogy rendeljen el vizsgálatot az esküdt felvételi nyilatkozatával kapcsolatban. Alison Nathan bíró pénteken közölte, hogy az esküdtet kihallgatták, és ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy bár szerencsétlen körülmény, hogy az esküdt a felvételekor nem beszélt a gyermekkorában elszenvedett szexuális erőszakról, ez azonban nem volt szándékos, így a per újrafelvételt nem rendelte el.