Közélet

Putyin kivonta a védelmi miniszterét a játszmából?

Leonyid Nevzlin orosz oligarcha szerint Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert "kivonták a játszmából". Az orosz állam által csaknem két évtizede bedöntött Jukosz olajvállalat egyik korábbi fő tulajdonosa közösségi oldalán azt írta: úgy értesült, az orosz védelmi miniszter szívrohamot kapott.

Szergej Sojgut kivonták a játszmából – írta Facebook-oldalán Leonyid Nevzlin, hozzátéve, hogy ha orosz védelmi miniszter fel is épül a betegségéből, élete végéig mozgáskorlátozott maradhat. A csaknem 20 éve Izraelben élő, orosz oligarcha a közösségi oldalán azt írta: Sojgut az intenzíven, gépekre kapcsolva kezelik a szívrohama után, amely a "pletykák" szerint nem természetes eredetű volt.

A 66 éves Szergej Sojgut 2012-ben nevezték ki az orosz védelmi minisztérium élére, Vlagyimir Putyin szövetségesének tartják; az a hír járta róla, hogy szoros, baráti viszonyt ápol az orosz elnökkel, akivel többször is együtt nyaralt. Az Ukrajna ellen indított invázió kezdete után nem sokkal az addig sokat mutatkozó miniszter egyik pillanatról a másikra eltűnt a nyilvánosság elől. Ez a tény már akkor táptalajt adott azoknak a spekulációknak, hogy az orosz nagypolitikában Putyinnál is régebb óta mozgó Sojgu az elnök megdöntését tervezhette, ezért kiiktatták.

Március végén aztán, ahogy eltűnt, úgy bukkant fel újra, de megjelenése csak tovább táplálta a pletykákat. Erről itt olvashat többet:

Felbukkant az eltűnt orosz védelmi miniszter, de ez a furcsa videó csak még több kérdést vet fel

Szergej Sojgu március 11-e után ismét felbukkant, pontosan egy nappal azután, hogy több ukrajnai hírportál, de már orosz újságírók is feltették a kérdést: mi történt vele?

 

Vlagyimir Putyin elnök eredetileg Szergej Sojgut bízta meg az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" koordinálásával. Az orosz elnök azonban elégedetlen lehetett a védelmi minisztere teljesítményével, mert a múlt héten új parancsnokot nevezett ki az Ukrajnában harcoló orosz csapatok élére. 
Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / Anadolu Agency via AFP

 

Elsikkasztották a háborús forrásokat?

Nevzlin moszkvai forrásaira hivatkozva közölte: húsz tábornokot, szinte a teljes orosz vezérkart őrizetbe vették. A katonai vezetőket állítólag azzal vádolják, hogy elsikkasztottak mintegy 10 milliárd dollárt, amelyet az Ukrajna elleni "villámháború" előkészítésére különítettek el 2014-től (a Krím annektálásától) kezdődően. 

Ugyanezzel vádolhatták meg Vlagyiszlav Szurkovot is, akit a putyini rendszer szürke eminenciásának, Oroszország egyik legbefolyásosabb ideológusának tartottak egészen 2020-ig. Szurkovról a nyugati lapok már napokkal korábban azt írták, hogy házi őrizetbe került. A Newsweek egy orosz parlamenti képviselőre hivatkozva közölte: Vlagyimir Putyin korábbi fontos szövetségese ellen – aki éveken át meghatározó szerepet játszott az orosz politika alakulásában – vizsgálatot indítottak sikkasztás gyanúja miatt.

Szurkov több mint 20 évet töltött Vlagyimir Putyin mellett, úgy tartják róla, hogy az ő ötlete volt a Krím 2014-es annektálása (a kelet-ukrajnai polgárháború kirobbantásában betöltött állítólagos szerepe miatt már több mint nyolc éve kitiltották az Egyesült Államokból). Szurkovnak nem csak arra volt rálátása, hogy mi történik a Kremlben, de közvetlen kapcsolatot tartott fenn a donyecki, illetve luhanszki területeken tevékenykedő szakadár csoportokkal, így azt is jól tudta, mi a helyzet Kelet-Ukrajnában. Azzal vádolják, hogy részt vett annak a csaknem 10 milliárd dollárnak az eltüntetésében, amelyet arra kellett volna fordítania, hogy a kelet-ukrajnai szakadár területeken egy hírszerzési hálózatot építsenek ki, megkönnyítendő a térség lerohanását.

Putyin a puccstól tarthat

Ha az eddig meg nem erősített híresztelések megalapozottak, az tovább erősítheti azt a spekulációt, miszerint az orosz elnök elszigetelődött korábbi szövetségeseitől, és az Ukrajna ellen indított háború sikertelensége miatt puccstól tart, ezért minden lehetséges kihívóját megpróbálja eltávolítani a hatalomért folytatott játszmából.

De kicsoda Leonyid Nevzlin?

Nevzlin a kilencvenes évek Oroszországának egyik legbefolyásosabb üzletembere volt, aki a Szovjetunió szétesése, és az állami azt követő privatizációja révén mesés vagyonra tett szert. Mihail Hodorkovszkijjal és Alexander Lebegyevvel még 1991-ben alapították meg Menatep Bankot, majd a pénzügyi befektetési társaságon keresztül 1993-ban létrehozták a Jukoszt. Az olajvállalat alig több mint fél évtizedes működés után már a világ olajtermelésének 2 százalékát adta, fő részvényesei pedig óriási befolyásra tettek szert.

Leonyid Nevzlin a kilencvenes években Oroszország egyik leggazdagabb embere volt. 2008-ban, távollétében életfogytig tartó börtönre ítélték hazájában, ahol csaknem húsz éve nem járt. Közösségi oldalán most mégis olyan bennfentes értesüléseket osztott meg, amelyek azt sugallják: összeköttetései ennyi idő távlatában is megmaradhattak.
Fotó: AFP

Vlagyimir Putyin 2003-ban, első elnöksége idején indított hadjáratot a Jukosz őt kritizáló tulajdonosai ellen. A cég ellen felszámolást indítottak, működése 2005-re végképp ellehetetlenült, miután az állami csődbiztos a alig felén eladta a Rosznyeftynek  a Jukosz koronaékszerét, a Juganszknyeftegazt. Ekkorra a Nevzlin, illetve a Hodorkovszkij ellen indított kirakatperben is ítélet született. Mindkettőjüket elítélték, Hodorkovszkij nyolc évet kapott pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért, 2013-ban felmentették. Nevzlint, távollétében, életfogytiglani börtönre ítélték.

Leonyid Nevzlin csaknem húsz éve Izraelben él, azóta egyszer sem járt Oroszországban. A hágai nemzetközi bíróság 2014-es ítélete kimondta: az orosz állam törvénytelenül járt el, amikor kisajátította, majd csődbe vitte a Jukoszt. A hágai testület több millió dolláros kártérítést ítélt a korábbi tulajdonosoknak.

 

Leonyid Nevzlin orosz-ukrán háború Oroszország Vlagyimir Putyin Szergej Sojgu puccskísérlet
Kapcsolódó cikkek