Oroszország két rakétacsapással megrongált egy stratégiai fontosságú hidat az odesszai régióban – írta meg szerdán a Reuters az ukrajnai állami vasúttársaság alkalmazottai és más helyi tisztviselők beszámolóira hivatkozva.

Ukrán jelentések szerint orosz rakétatámadásban megsérült egy az odesszai régiót Romániával összekötő híd a Dnyeszter fekete-tengeri torkolatánál. A támadásban senki nem sérült meg, de elvágta a vasúti összeköttetést az odesszai régió nyugati része és Románia között.

A megrongált híd azon a teljes egészében ukrán ellenőrzés alatt álló vasúti útvonalon fekszik, amelyet Kijev ígéretes exportútvonalnak tekintett az elvesztett fekete-tengeri kikötők részleges pótlására.

Ukrajna, amely jelentős mezőgazdasági termelő, korábban tengeri kikötőkön keresztül juttatta külföldre árui nagy részét, de Oroszország februári inváziója óta kénytelen vonattal vagy a kisebb dunai kikötőkön keresztül exportálni.

Az első rakétatámadás kedd este történt, ám a helyiek szerint ekkor még gyorsan helyre lehetett állítani a megrongálódott hidat, amelyet azonban szerda reggel egy második csapás is ért.

A híd jelenlegi állapotáról egyelőre nem érkezett jelentés,

és az állami Ukrzaliznicja vasúttársaság sem kívánt nyilatkozni. 

A vasút adatai szerint április közepén mintegy ezer, különböző rakományt, köztük 238 gabonát szállító vagon állt Izmajil állomáson, Ukrajna legnagyobb dunai kikötőjében. Ukrán mezőgazdasági és közlekedési tisztviselők elmondták, hogy az ország igyekszik növelni a dunai folyami kikötők exportkapacitását, amelyek lehetővé teszik, hogy a gabonát a Dunán keresztül a romániai fekete-tengeri kikötőkbe szállítsák.

A romániai kikötőváros, Konstanca a héten közölte, hogy Ukrajna eddig körülbelül 80 000 tonna gabonát küldött hozzájuk, és várhatóan még több fog érkezni.

A mintegy 2 millió tonna tárolókapacitással rendelkező kikötő tavaly megközelítőleg 24 millió tonna exportot bonyolított le. Ukrán kereskedők szerint közvetlen vasúti útvonal hiányában a gabonaszállítások a már aktívan használt közúti útvonalakon keresztül is megoldhatók.

Korábban volt egy másik vasúti útvonal is Izmajilba, amely Moldova szakadár, Dnyeszteren túli területén keresztül vezetett, de március elején egy itteni kulcsfontosságú hidat is felrobbantottak az oroszok.