Az egyi legnépszerűbb japán gyorsétteremlánc kirúgta az ügyvezető igazgatóját, amiért szexista kijelentéseket tett a cég üzlet stratégiájának felvázolása közben – írta meg a digitaljournal.com.

Masaaki Ito ügyvezető azt javasolta, hogy a cégnek függővé kell tennie a „szüzeket” a cég termékeitől. 

Függővé kell tenni a szüzeket a Yoshinoya ételeitől, mert ha a férfiak egyszer elkezdik őket drága éttermekbe hordani, akkor többé nem akarnak majd nálunk enni

– fogalmazott állítólag Ito egy egyetemi előadáson. Ezt a megjegyzését egy olyan személy hozta nyilvánosságra, aki részt vette ezen az eseményen.

A Yoshinoya Japán egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánca. Fő terméke a marhahús. A cég nem erősítette meg, hogy Masaaki Ito valóban ilyen startégiát követett volna a vállalatnál, viszont eltávolította az ügyvezetőt a pozíciójából a felháborodott kommentek hatására.

Fotó: Kazuhiro NOGI / AFP

A cég közleményében csak annyi szerepel, hogy Itot elfogadhatatlan viselkedése és szavai miatt menesztették.

A Twitteren nagy vihart kavart Ito megnyilvánulása. Saori Ikeuchi, a Japán Kommunista Párt egykori képviselője szexistának és gusztustalannak nevezte az ügyvezető megjegyzéseit.

Más kommentelők arra is rámutattak, hogy nem tesz jót a cégnek, ha az ügyvezető ilyen lekicsinylően beszél a saját termékeikről.

Ugyanannyira hihetetlen, hogy milyen kevés büszkeséggel és szeretettel viseltetik a cége termékei iránt

– írta egy Twitter-felhasználó.

Japánban a szexizmus egyre nagyobb problémát jelent. A nemek közötti egyenlőséget mérő rangsorokban rendszerint az alsó harmadban helyezkedik el az ország.

2021-ben a Világgazdasági Fórum Global Gender Gap Index rangsorában a 156 vizsgált ország közül a 120. helyre került Japán.

Az országban hagyományosan kevés a női vezető a gazdasági és a politikai életben. Ez azért is aggasztó, mivel Japánban a nők magasan képzettek és nagy számban vannak jelen a munkaerőpiacon.

Nem ez az első eset, amikor Japán egy szexista megnyilvánulás miatt került a figyelem középpontjába. Korábban a tokiói olimpia egyik vezető szervezőjének kellett lemondania, miután egy beszédében szóvá tette, hogy az eseményt szervező találkozókon a résztvevő nők túl sokat beszélnek – erről a BBC is beszámolt.