Elfogadhatatlanul lassú a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja, ami stratégiai hiba, illetve káros a regionális stabilitás szempontjából is, 

ezért Magyarország ismét a folyamat felgyorsítására szólítja fel Brüsszelt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bosznia-Hercegovinában, a Mostari Nemzetközi Vásár megnyitóján.

A tárcavezető beszédében hangsúlyozta:

Mi, akik Közép-Európában élünk, értjük és átérezzük a nyugat-balkáni térség integrációs folyamatának fontosságát.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a blokknak nem a térségbeli országok vezetőiről kellene beszélnie, hanem velük kellene konzultálnia, ugyanis ezeket a demokratikusan megválasztott politikusokat „nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni”.

Fotó: Facebook

Mint mondta, a magyar külpolitika fókuszában hangsúlyosan szerepel a Nyugat-Balkán és Magyarország közötti együttműködés erősítése, illetve a térség integrációjának felgyorsítása.

A kormány álláspontja szerint Szerbiát haladéktalanul fel kell venni az EU-ba, Bosznia-Hercegovinának pedig meg kell adni a tagjelölti státuszt.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a térség államaival lebonyolított kereskedelmi forgalom értéke tavaly megközelítette az 5,5 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és ebből mindkét fél sokat profitál. A rendezvényre huszonnégy magyar vállalat képviselője is elkísérte a külügyminisztert a gazdasági kapcsolat további erősítése érdekében. Szijjártó Péter köszönetet mondott azért, hogy Magyarország a nemzetközi vásár partnerországa lehetett.

Elmaradt a meglepetés a szerbiai voksoláson

Nagyobb szerephez juthat a Vajdasági Magyarok Szövetsége