Christopher Cavoli tábornok személyében új parancsnokot nevezett ki Joe Biden amerikai elnök a európai parancsnokságának élére – írja a Wall Street Journal. Ez a legnagyobb változás a szövetséges erők élén, mióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. Cavoli tábornok az NATO Európában tartózkodó csapatait irányítja – közölték amerikai tisztviselők.

Fotó: SVEN HOPPE / AFP

Emellett a Pentagon a különleges erők élére is új tábornokot nevezett ki. Mindkét parancsnok nyugdíjba vonuló elődjét váltja.

Afgán veterán

Cavoli 34 éves pályafutása során tevékenykedett az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. Legutóbb az USA hadseregének európai-afrikai parancsnokságának tábornokaként szolgált.

Volt az 1. zászlóalj, a 32. gyalogezre, a 3. gyalogdandár csoport, az 1. páncéloshadosztály, a 7. hadsereg kiképző parancsokságának és 25. gyaloghadosztály parancsnoka is.

Az afganisztáni Heratban a Nyugati Regionális Parancsnokság helyettes parancsnokaként, valamint a 82. légideszant hadosztály hadműveleti parancsnokságának helyetteseként is szolgált.

Többszörösen kitüntetett katona. Egyebek mellett a Distinguished Service Medalt, a Legion of Merit és a Bronze Star Medalt is magáénak tudhatja. Emellett tagja a hadsereg ROTC Hírességek Csarnokának.