Japán is kimutatták az koronavírus először az Egyesült Királyságban észlelt omikron XE változatát – írja a CNBC. A variáns egy, az Egyesült Államokból a Narita nemzetközi repülőtérre érkező harmincas éveiben járó nőnél mutatták ki, akinek nem voltak tünetei – közölte hétfőn a japán egészségügyi minisztérium.

Az Egyesült Királyság egészségügyi biztonsági ügynökségének legfrissebb statisztikája szerint Nagy-Britanniában csaknem megkétszereződött az új variánssal megfertőződők száma –  március 25-ig 637 esetet regisztráltak, míg április 5 óta 1125-öt. Az első omikron XE-fertőzöttet január 19-én szűrték ki.

Fotó: PHILIP FONG / AFP

Az új változatot azóta Thaiföldön, Indiában és Izraelben is azonosították. Az Egyesült Államokban eddig még nem jelentették az XE megjelenését.

Mi az az omikron XE

Az XE egy úgynevezett „rekombináns” változat, ami akkor fordulhat elő, ha egy egyén egyszerre két, vagy variánssal fertőződik meg. Ez a két variáns a jelenleg domináns omikron BA.1, valamint BA.2. A rekombinánsok nem ritkák a koronavírus-járvány során, az egészségügyi szakértők szerint ugyanakkor egyelőre korai lenne nyilatkozni arról, hogy az XE milyen súlyosságú megbetegedést okot, vagy ki tudja-e kerülni a jelenleg rendelkezésre álló vakcinákat.

A korai becslések szerint ugyanakkor az XE fertőzőképessége magas, a szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy kevésbé okoz súlyos tüneteket. Eddig nem is sorolták a veszélyes mutációk közé.