Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel a tagállamokat, hogy minél gyorsabban lássák el fegyverekkel Ukrajnát – számolt be a mandiner

Ez minden tagállamra vonatkozik: aki tud, az szállítson fegyvereket minél előbb, mert Ukrajna csak így maradhat életben az Oroszországgal szembeni kiélesedett harcban

 – mondta Ursula von der Leyen a Bild am Sonntag című német lapnak.

Fotó: Shutterstock

A Bizottság elnöke egyúttal azt is javasolta, hogy az unió szankcióinak következő csomagja az orosz Sberbankot is vegye célba. 

Von der Leyen javaslata ellenére több európai nemzet is hezitál a nehézfegyverek, például harckocsik vagy vadászrepülőgépek exportját illetően, mivel attól tartanak, hogy egy ilyen lépés közvetlen konfliktushelyzetet teremtene Oroszország és a NATO-tagállamok között.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak tegnap közölet, hogy az európai fegyverek „késésben” vannak olyan helyzetben, amelyben az Egyesült Államok szerint egyre nagyobb aggodalomra ad okot a lőszerhiány, mivel a következő napokban heves szárazföldi harcok várhatók az orosz egységekkel szemben.

Mikhajlo Podoljak azt írta, hogy miután Ukrajna fegyvert kért Európától, nem kapta meg "azokat, amelyeket kért", és "túl sokáig tart, amíg azok, amiket egyáltalán megkapnak megérkeznek."

Ezt a játékot sokáig lehet játszani, de biztosan nem a demokrácia fog profitálni belőle. Fegyverekre van szüksége. Nem egy hónap múlva. Most.

- posztolta Zelenszkij legföbb tanácsadója.