Közélet

A balti országok biztonságát is növelné a NATO-bővítés

Svédország és Finnország csatlakozása az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez jelentősen megnövelné a balti térség biztonságát is

nyilatkozta Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter. 

„Amennyiben a szomszédunkban más demokratikus országok is a tagjaivá válnának, az azt jelentené, hogy szélesebb körű közös gyakorlatokat tarthatnánk, és sokkal erősebb együttműködést tudnánk kialakítani”

 – idézte a tárcavezetőt a Reuters hírügynökség. 

1240664381 14 May 2022, Berlin: Eva-Maria Liimets, Foreign Minister of Estonia, arrives for the informal working dinner at the meeting of NATO foreign ministers in Berlin. The main topic of the informal consultations of the NATO foreign ministers is the war in Ukraine. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Bernd von Jutrczenka / picture alliance via Getty Images

Hozzátette, a két ország felvétele a katonai tömbbe azt is jelentené, hogy erőteljesebb lenne a szárazföldi erők jelenléte, ahogyan a légi és tengeri védelem is sokkal jelentősebbé válna. 

Svédország és Finnország azt követően tűzte napirendre a NATO-hoz való csatlakozás kérdését, hogy Oroszország február 24-én támadást intézett Ukrajna ellen. Az egyre jobban elhúzódó háború és annak borzalmai arra sarkallták a két északi országot, hogy megerősítsék védelmüket, hiszen ők is szomszédosak Oroszországgal. A tárgyalások annyira előrehaladottak, hogy Finnország már hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét a szervezethez, és ugyanez Svédországban is csak napok kérdése. 

Nemrég Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságírók előtt azzal fenyegetőzött Moszkvában, hogy 

a NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába.

 

 

 

orosz-ukrán háború Észtország NATO
Kapcsolódó cikkek