A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Russian Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov gestures during a press conference following talks with US counterpart on soaring tensions over Ukraine, in Geneva, on January 10, 2022. - Russia told the United States at tense talks that it had no plans to invade Ukraine, as the two sides agreed to more efforts to keep tensions from turning into a full-blown confrontation. After more than seven hours of negotiations in Geneva, the Russian and US negotiators both offered to keep talking, though there was no sign of a major breakthrough. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

„Az, hogy Svédország és Finnország biztonsága nem fog megerősödni a döntés következtében, számunkra teljesen nyilvánvaló” – mondta. 

Az pedig, hogy milyen formában fogunk gondoskodni a biztonságunkról a általános konfigurációjának megváltoztatása után, külön kérdés. Ez attól függ, hogy a gyakorlatban mi lesz a következménye Finnország és Svédország várható csatlakozásának az észak-atlanti szövetséghez. Ne legyenek illúziók Brüsszelben, Washingtonban és más NATO-fővárosokban, hogy ebbe egyszerűen beletörődünk

– tette hozzá.

Figyelmeztetett, hogy a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak következményei lesznek. 

A katonai feszültség általános szintje növekedni fog, ezért a kiszámíthatóság csökken majd ezen a területen. Kár, hogy a józan észt felváltja valamiféle képzelgéssel arról, mit kellene tenni a kialakult helyzetben. Ez egy újabb súlyos hiba, amelynek messzemenő következményei lesznek. De mit tehetünk, ha ma ilyen szinten állnak azok, akik az érintett országokban politikai döntéseket hoznak?

– tette fel a kérdést a diplomata.