Oroszország londoni nagykövete vasárnap a BBC-nek adott interjújában mindenkit biztosított arról, hazája nem gondolkozik azon, hogy taktikai atomfegyvert vessen be az Ukrajnával vívott háborújában.

Andrej Kelin szerint 

az orosz hadsereg rendkívüli szigorú szabályokkal rendelkezik az atomfegyverek alkalmazása kapcsán, így azokat csak akkor vetik be, ha az állam létezése kerül veszélybe.

A diorama depicting a nuclear attack is seen in the bunker of Ostchem factory in Severodonetsk, eastern Ukraine, on April 27, 2022, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP

A nagykövet kommentálta Lizz Truss brit külügyminiszter szavait is, aki arról beszélt, hogy a háborúnak csak akkor lesz vége, ha Vlagyimir Putyin kivonja csapatait Ukrajnából. A diplomata nagyon harciasnak minősítette a politikus szavait, majd arról beszélt, hogy 

Truss nem hivatásos katona vagy épp különösen tapasztalt külügyminiszter, és ha szeretné folytatni a háborút, az csak elnyújtja a konfliktust.

Kelin tagadta a bucsai mészárlást is, szerinte a város polgármestere is arról beszélt miután kivonultak az orosz csapatok, hogy minden tiszta és nyugodt, majd csak később érkeztek a vádak. Ezért szerinte az orosz háborús bűnökről szóló hírek csak koholmányok, amelyek a béketárgyalások megakasztását célozzák.

A handout picture released by the BBC on May 29, 2022, shows Russian Ambassador to the UK, Andrey Kelin appearing on the BBC's 'Sunday Morning' political television show with journalist Clive Myrie . (Photo by JEFF OVERS / BBC / AFP)
Fotó: JEFF OVERS / BBC / AFP

Moszkva álláspontját azonban a műholdas felvételek, a szemtanúk beszámolói és a különböző utcai kamerák felvételei is cáfolják, ám a nagykövet szerint ezek a felvételek valami filmből, vagy játékból származnak. 

A nagykövet márciusban még  határozott nemmel válaszolt arra az újságírói  kérdésre, hogy az orosz–ukrán határon háborúhoz közeli helyzet alakult-e ki