Az ukrán hadsereg megkülönböztető jelzéseivel ellátott katonai drónra bukkantak a román tengerpart közelében - közölte a román Honvédelmi Minisztérium. A roncsra a parttól nagyjából négy kilométerre bukkantak rá, s valószínűleg egy Bayraktar drón volt. Május első hetében, amikor a drón lezuhant, az ukránok török ​​gyártmányú drónokkal semmisítettek meg két orosz Raptor-osztályú járőrhajót Snake Island közelében.

Az Agerpress beszámolója szerint a tárca arról is tájékoztatott, hogy a haditengerészet egyik hajója szedte össze a drón roncsát, majd átadták a Román Légierőnek azonosításra, illetve annak kiderítésére, hogy miként került a repülőszerkezet a román felségvizekre.

A vizsgálat első eredményei szerint az ukrán haditengerészet jelzéseit viselő repülőszerkezet roncsán nem találtak sem fegyvert, sem muníciót.

A Fekete-tengeri térség légiforgalmi adatai szerint a drón az ukrán légtérben zuhant le, vélhetően a május 7-én és 8-án zajlott akciók során, majd az áramlatok a román felségvizekre sodorták, ahol május 11-én észlelték a jelenlétét - áll a tájékoztatásban.

Jelenleg folyamatban van az eljárás az ukrán hatóságok értesítésére - közölte a védelmi minisztérium.