Kedden is folytatódtak a kormányfő lemondását követelő tüntetések az örmény fővárosban. Nikol Pasinjánt azzal vádolja az ellenzék, hogy végleg le akar mondani Hegyi-Karabahról Azerbajdzsán javára.

Kaotikus állapotok alakultak ki Jereván központjában, miután a tüntetők eltorlaszoltak ott minden fontos utcát. A rendőrség többtucatnyi demonstrálót őrizetbe vett. 

Ez a legutóbbi tüntetéshullám vasárnap kezdődött.

Fotó: AFP

A Hegyi-Karabah miatti több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a hivatalosan hozzá tartozó, de örmény ellenőrzés alatt álló térség és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. 

A harcoknak több mint 6500 halálos áldozata volt. 

Jóllehet a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.

Azerbajdzsán mielőbbi békét sürget Örményországgal

Ilham Aliyev azeri elnök a béketárgyalások mielőbbi megkezdésére szólította fel az örményeket. Ehhez az egyetlen feltételük, hogy Örményország mondjon le minden területi igényéről Azerbajdzsánnal szemben.