Közélet

Azonosítatlan repülőtárgy miatt szálltak fel a honvédség vadászgépei

Azonosítatlan repülőeszközt jelzett a radar május 3-án a késő esti órákban, ezért a Magyar Honvédség légvédelmi szolgálata riasztást adott ki, és felszállást rendelt el a Légvédelmi Készenléti Szolgálatban lévő vadászgép számára – írj a Honvédelmi Minisztérium közleményében. A radarok 22 óra körül észlelték a jelet a keleti országrész határ menti térségében. 

Kiképző repülés az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison Kecskeméten. Képen: Gripen vadászrepülőgép 2020.10.21. Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az érintett légtér ellenőrzése során repülőeszközt nem találtak, de a gép légtérfelügyelet céljából egy ideig még a térségben maradt, majd visszatért a kecskeméti bázisra.

Az orosz0ľukrán háború kitörése óta már többször kellett riasztani a magyar Gripeneket: március 14-én egy Belgrád–Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű repülőgép miatt riasztották a honvédséget. A belgrádi irányítótorony olyan információt közölt a polgári légi irányítással, amely szerint a repülőgép fedélzetén bomba van, majd egy újabb bombafenyegetés miatt szálltak fel a magyar vadászgépek. Később egy szerb felségjelzésű, Belgrádból Szentpétervárra tartó civil repülőgépet ért bombafenyegetés miatt riasztották a légvédelmi készültséget. 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek