Nehéz időszak előtt állnak az allergiával küzdők, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) előrejelzése szerint a következő időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációjának gyors emelkedése várható, így az erre érzékenyeknél az allergiás tünetek felerősödhetnek. Statisztikai adatok szerint Magyarországon minden ötödik ember allergiás

és ők évente 40-50 milliárd forintot költenek allergiagyógyszerekre,

valamint az orvosi ellátás is legalább ennyibe kerül számukra. 

Nékám Kristóf allergológus korábban a VG-nek azt mondta, az allergiások számára az úgynevezett immunterápia jelenthet hosszabb távon megoldást, az eljárást alkalmazók 80-85 százaléka 2-3 év alatt tünetmentessé válik, a terápia finanszírozása önköltséges, 30–50 ezer forint között alakul.

Ill,Young,Man,Sneezing,In,Handkerchief,Blowing,Wiping,Running,Nose,
Fotó: Shutterstock

Ha allergiás, ne nyírjon füvet

Az NNK szerint különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás, mert ezzel is csökkenthető a pázsitfűfélék pollenmennyisége. Szakemberek felhívják az allergiások figyelmét, hogy fűnyírást, kaszálást lehetőleg ne végezzenek és a közelben se tartózkodjanak. 

Ha ez nem megoldható, akkor viseljenek maszkot. 

A port gyakran töröljük a lakásban – a nedves portörlés ajánlott –, mivel ezzel eltávolítjuk a lerakódott pollenszemeket – írja ajánlásában az NNK. 

Magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék a kis méretük miatt a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak: asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet. Az allergiások és az asztmások számára javasolják, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren, és az ablakokat zárják be.

2020.06.02. Köröstarcsa Parkgondozás a településen  Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap
Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap