Rio de Janeiro  Vila Cruzeiro nevű favelájában indítottak akciót kedd hajnalban a brazil hatóságok. A Comando Vermelho, magyarul Vörös kommandó nevű bűnbanda vezetőit próbálták elkapni. A szervezetről azt írják a lapok, hogy a dél-amerikai ország legnagyobb kábítószer-, illetve fegyverkereskedelemmel foglalkozó bandája, amely már több mint negyven éve tűnt fel először, akkor még Vörös Falanx néven. Kezdetben szélsőbalos ideológiát hirdetett, amelyet idővel elhagyott, és áttért a pusztán üzleti alapokon folytatott bűnözésre.

A kábítószer-kereskedők elleni razziát a katonai rendőrség és a szövetségi autópálya-rendőrség közösen hajtotta végre.
Fotó: MAURO PIMENTEL / AFP

A razziát a katonai rendőrség és a szövetségi autópálya-rendőrség közösen hajtotta végre, az egyenruhások azonban komoly ellenállásba ütköztek, amint megérkeztek a helyszínre még pirkadat előtt. A bűnözők automata fegyverekkel lőttek rájuk, a rendőrök viszonozták a tüzet, és 10 embert megöltek. A tűzharcban egy ártatlan civil is életét vesztette; egy a favelában élő 41 éves nőt halálosan megsebesített egy eltévedt golyó. Több helyi lakos megsérült.

A rendőrök azért vonultak ki a helyszínre, mert kaptak egy fülest arról, hogy az egész országot behálózó drogbanda vezetői a városban tanácskoznak; a heves lövöldözésre valószínűleg nem számítottak. A bűnözők már akkor elkezdtek lőni rájuk, hogy a favelát megközelítették. 

 A híradások arról nem szólnak, hogy végül megtalálták-e a banda vezetőit, de azt közölték a hatóságok, hogy  több járművet, gépfegyvereket, pisztolyokat és kézigránátokat is lefoglaltak.

A brazil rendőrség kábítószerkereskedők ellen indított egyik tavalyi akciójának legalább 28 halálos áldozata volt Rio de Janeiro városában. A nagy befolyással rendelkező bűnszervezetek egymással is vetélkednek a szegénynegyedek, valamint a drogkereskedelem és egyéb illegális tevékenységek ellenőrzéséért. A rendőrséget számos kritika érte Brazíliában, amiért a hasonló akcióikkal a szegénynegyedeken lakóinak életét is veszélybe sodorják.

A riói szegénynegyedeket uraló kábítószer-kereskedő bandákról film is készült, a 2002-ben bemutatott Isten városa.