Közélet

Háromszor annyian halhattak meg Covidban, mint az eddigi hivatalos adat

A WHO jelentése szerint a Földön minden ötszázadik ember életét vesztette a koronavírus-járványban.

Nagyjából 14,9 millió embert veszthette életét a koronavírus-járványban 2020 január elseje és 2021 december 31-e között – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentéséből. Ez nagyjából a háromszorosa a jelenlegi hivatalos adatoknak, amelyek szerint ténylegesen igazoltan 5,4 millió ember halt meg világszerte a járványban. 

Ebbe a közel 15 millióba a WHO minden olyan halálozást is beleszámít, amely valamilyen összefüggésbe hozható a Coviddal, azaz azokat is, akik valamikor elkapták a fertőzést, de kigyógyultak belőle, később viszont olyan szövődményeket okozott a szervezetükben, amelybe belehaltak. Sok ország ezeket az eseteket nem sorolja a koronavírus-halálozások közé – írja a CNN

Corona Intensive Care Unit Fulda
Fotó: BORIS ROESSLER

A WHO szerint a 14,9 millió halottnak 57 százaléka volt férfi és 82 százalékuk 60 év feletti. A halálozások több mint 70 százaléka pedig mindössze 10 országra koncentrálódott, elsősorban az Egyesült Államokra. 

Más országoknál is átalakították a számokat. India például mindössze 481 ezer koronavírus-halottat jelentett le ebben az időszakban hivatalosan, de a WHO szerint a valós szám valahol a 4,7 millió körül alakulhatott. 

 

járvány halálozás koronavírus
Kapcsolódó cikkek