Közélet

Hiába tartanak be minden szabályt, így is elkapják a Covidot a sanghaji lakosok

A szigorú koronavírus elleni korlátozások ellenére továbbra is ezrek kapják el a betegséget Sanghajban naponta. A lakosok nem értik, hogyan fertőződhetnek meg, amikor betartják a szabályokat és nem lépnek ki az otthonaikból.

A 25 millió lakosú Sanghajt még április elsején zárták le a kínai hatóságok, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány terjedését. Azóta kifejezetten szigorú intézkedéseknek kell eleget tenni a lakosságnak, gyakorlatilag az emberek teljesen be vannak zárva az otthonaikba, folyamatosan tesztelik őket a hatóságok, és aki pozitív tesztet produkál, azt elszállítják egy fertőzött betegeket ellátó központba. 

A policeman (bottom R) wearing personal protective equipment (PPE) stands on the street while residents (C) get into a car during the Covid-19 coronavirus lockdown in the Jing'an district in Shanghai on May 5, 2022. (Photo by HECTOR RETAMAL / AFP)
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

Egy a Reutersnek nyilatkozó helyi lakos elmondta, hogy minden szabályt betartottak a családjával. A lakást április közepén hagyták csak el, amikor a szabályokon kicsit enyhítettek, de akkor is csak maszkban sétáltak a lakóparkjukon belül. Hozzátették, az összes szomszédjuk is maszkot viselt.

A lakóépületükben hetekig egyetlen fertőzöttet sem találtak korábban, Veronica és egy családtagja viszont a 12. PCR-teszten pozitív eredményt produkált. 

Fogalmam sincsen, hogy hogyan kaphattuk el

– mondta Veronica a Reutersnek. Azt kérte, hogy a magánélete védelme érdekében a teljes nevét ne hozzák nyilvánosságra.

A hatóságok a házat, amelyben élnek, lezárták, és az összes negatív tesztet produkáló lakost 14 napra házi karanténba helyzeték. Akiknél kimutatták a koronavírust – többek között Veronicát és családját –, azokat elszállították egy izolációs karanténközpontba.

SHANGHAI, CHINA - APRIL 30: Aerial view of Jiangwan Stadium converted into a makeshift hospital on April 30, 2022 in Shanghai, China. Shanghai will convert some venues into makeshift hospitals to receive COVID-19 mild and asymptomatic carriers. (Photo by Yin Liqin/China News Service via Getty Images) 1394765108
Fotó: Yin Liqin / China News Service via Getty Images

Minden szabályt betartottunk

– mondta Veronica, akit családjával több száz emberrel zártak össze egy hatalmas teremben.

Sanghajban egyre nagyobb feszültséget kelt, hogy olyan helyeken bukkan fel a Covid, ahol előtte hetekig egyetlen esetet sem regisztráltak, ráadásul az emberek nem hagyták el a lakásukat.

Senki nem érti, hogy így miként terjedhetett a vírus ezekben a közegekben.

Az esetek jól mutatják, milyen nehéz megfékezni az omicron-variáns terjedését.

Április 21. és május 2. között 4836 különböző címen találták meg a fertőzést azt követően, hogy előtte hetekig hatékonynak tűnt a zéró Covid-politika – írja a Reuters a sanghaji kormány adataira hivatkozva. Csak április 30-án 471 címen jegyeztek fel legalább egy fertőzést, úgy, hogy előtte 29 napig egyetlen pozitív esetet sem regisztráltak.

Sanghajban a napi fertőzésszám hatodik napja csökken, de még így is több ezer esetet regisztrálnak naponta. 

 

karantén sanghaj koronavírus covid
Kapcsolódó cikkek