Több nagyváros világszerte gyorsabban süllyed és egyre közelebb kerül a tengerszinthez a Világgazdasági Fórum (WEF) egy kutatása szerint – olvasható a Chron nevű texasi portálon.

Világszerte 33 olyan város van, melyek évente legalább 1 centimétert süllyednek, ezek közül a 10. helyen található Houston, ami minden évben 1,95 centiméterrel kerül közelebb a tenger szintjéhez a süllyedés miatt. A texasi város az egyetlen az első 10-ből, mely nem Ázsiában található. A legrosszabb helyzetben az évente 5,22 centimétert lejjebb kerülő kínai Tiencsin van.

Fotó: Shutterstock

Azonban Houston lakói sem lehetnek nyugodtak, ugyanis a város egyes részein a folyamat sokkal gyorsabb, van ahol az 5 centit is meghaladja. Mindez a tengerszint emelkedésével párhuzamosan a város eltűnéséhez vezethet 2100 előtt. A süllyedés oka a jelentés szerint főként az ülepedésben keresendő, amikor is a föld alatt történnek változások, elsősorban a talajvíz használata miatt. A koncentráltan jelen lévő lakóépületek és ipari termelés tovább ront a helyzeten.

A város körül több mint 15 ezer négyzetkilométer (nagyjából Magyarország egyhatoda) került lejjebb legalább 30 centivel 1836 óta a Texas Living  Waters Project adatai szerint. Azonban a talajvíz és az ülepedés menedzselésére létrehozott körzetek segítségével bizonyos városrészek képesek voltak csökkenteni talajvíz használatukat.

Ugyanakkor a WEF jelentése szerint az mindenképpen problémát jelent, hogy a süllyedést nem lehet leállítani, csak lassítani. Erre a legjobb példa Jakarta, ahol az évi 28 centiméteres értéket sikerült évi 3 centire leszorítani.